Business Internaţional

Pentrtu a majora vanzarile, unii comercianti germani accepta vechile marci

04.01.2005, 00:00 29



Unii retaileri germani, printre care si C&A Mode KG au inregistrat o crestere suplimentara a vanzarilor de Craciun, dupa ce au oferit clientilor posibilitatea de a plati cu vechile marci germane, inlocuite de euro cu trei ani in urma, relateaza Bloomberg.



De la 1 decembrie la ajunul Craciuului, magazinele germane ale lantului belgian C&A Group au incasat 20 de milioane de marci (10,2 milioane de euro) din vanzarea articolelor de imbracaminte, a declarat Knut Brueggemann, purtatorul de cuvant al companiei.



Comerciantii germani cauta noi modalitati pentru atragerea clientilor, in conditiile in care vanzarile au fost afectate de un nivel al somajului de 10,8%, maxim al ultimilor sase ani.



La sfarsitul lunii noiembrie, 15,2 miliarde de marci se aflau inca in circulatie, conform statisticilor Bundesbank (Banca Federala Germana).



Pe cel de-al treilea trimestru, economiile germanilor au depasit 11% din venituri, nivel dublu fata de rata de economisire a britanicilor. In octombrie, vanzarile retail din Germania au coborat cu 3,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut.



Totusi, 14% din nemti inca mai detin marci, conform unui studiu efectuat in noiembrie de agentia Ipsos. Dintre acestia, 61% au declarat ca nu si-au schimbat banii in euro deoarece suma era prea mica pentru a merita deranjul.



"Oamenii remarca afisele publicitare, isi amintesc ca mai au acasa cateva marci si le iau cu ei cand se duc la cumparaturi", a afirmat Roman Heyn, proprietarul unui stand din Berlin. Acesta a incasat 1.500 de marci in primele 18 zile pe piata.



In jur de 7,9 miliarde de marci in bancnote si 7,3 miliarde in monede mai erau inca in circulatie la 30 noiembrie, fata de 149,8 miliarde de marci in bancnote si 12,5 miliarde in monede, la 31 decembrie 2001, ziua de dinainte de introducerea euro.



Banii vechi mai sunt inca in circuitul monetar si in alte tari care au adoptat euro. In prezent,an Spania, inca mai circlula peseta, intr-o suma echivalenta cu 1,1 miliarde de euro in bancnote si 834 milioane de euro in monede. O situatie similara exista si in Belgia, cu francul belgian.



Multi oameni gasesc bani vechi uitati in haine, bagaje, pusculite sau in masini, mai apare in studiu Ipsos. De exemplu, Miram Barsanjy, un tanar de 26 de ani, a gasit 80 de marci intr-o jacheta cumparata de la second-hand. "A fost o mare surpriza. Daca schimb banii acum, primesc doua treimi din suma initiala", a spus acesta in timp ce statea la coada la Bundsbank, in Berlin. Annelise Hermann, de 53 de ani, statea de asemenea la coada, cu o sacosa plina cu 250 de monede de cate 1 marca. "In blocul nostru aveam o masina de spalat cu monede, care mergea numai pe formatul marcii. Acum masina s-a stricat si am ramas cu marcile", a afirmat aceasta.



In medie, 170 de clienti pe zi necesita astfel de servicii de la Banca Federala Germana. Astfel, 180.000 de marci sunt schimbate pe euro in fiecare zi, iar sume de cate 15.000 sau 20.000 de marci nu sunt deloc cazuri rare, a declarat Dirk Bauer, directorul filialei din Berlin.



In Germania, la fel ca in alte tari din zona euro, printre care Spania si Irlanda, nu exista limita de timp pentru convertirea vechilor bani. In Franta, monedele vechi pot fi schimbate pana pe 17 februarie 2005 iar bancnotele pana pe 17 debruarie 2012.



"Am pastrat niste marci ca suvenir", a afirmat Banko Kositzky (32 de ani). Eu imi planific cheltuielile tot in vechea moneda si astfel, convertesc preturile din euro in marci, de fiecare data cand cumpar cate ceva", a mai spus acesta. "Daca te folosesti de un lucru atat de mult timp, este foarte greu sa te adaptezi".
dan.zavoianu@zf.ro