Business Internaţional

Pentru a intelege mecanismele crizei financiare economistii abandoneaza studiul indicatorilor traditionali

09.11.2008, 15:47 37

Tocmai de aceea, in incercarea de a gasi solutii la turbulentele de pe piata financiara, economistii se reorienteaza spre studierea evolutiei indicilor bursieri globali si a ratei de ocupare din segmentul rezidential. Si asta intr-un moment in care actuala criza de la nivel mondial se profileaza a fi mai grava decat ultimele doua recesiuni, cea din anii 1990-1991 si cea din 2001, si mai acuta decat criza prelungita ce a luat sfarsit in 1982, scrie The Wall Street Journal.

Bancile inaspresc conditiile de creditare, consumul se contracta, companiile incep sa disponibilizeze un numar din ce in ce mai mare de salariati pe fondul scaderii profiturilor si cu toate acestea situatia de pe piata imobiliara, cea care a stat in centrul turbulentelor de pe pietele financiare mondiale, persista.
Masurile adoptate de guvern - aprobarea planului ce prevedea injectia a 250 mld. dolari (200 mld. euro) in institutiile financiare si garantiile acordate pentru creditele interbancare - au avut efectul unor calmante, in conditiile in care stresul era cuvantul de ordine ce caracteriza pietele de credit.
In masura in care bancile au devenit mai putin precaute in a acorda credite altor banci, rata dobanzii interbancare de la Londra, o rata de referinta pentru creditele in dolari, a scazut dramatic in ultimele doua saptamani. Cu toate acestea nivelul este mult prea ridicat fata de tinta pe care si-a propus-o banca centrala americana (Fed). In acelasi timp, scaderile continue ale ratelor Libor reprezinta un semn important al relaxarii conditiilor de creditare.
Desi ratele interbancare reduse sunt o preconditie importanta pentru reinsanatosirea pietei de creditare, ele nu vor conduce in mod automat catre o reinviere a procesului de creditare. "Nu conteaza daca o banca va imprumuta bani unei alte banci, ce conteaza este daca aceasta va fi dispusa sa ofere imprumuturi consumatorilor", este de parere Paul Kasriel, economist la Northern Trust.
Bancile sunt precaute in ceea ce priveste acordarea de credite, in parte din cauza faptului ca au fost afectate puternic in timpul crizei de pe piata ipotecara si a tulburarilor de pe pietele financiare, dar si deoarece a oferi credite intr-o perioada de criza este un act cu un grad ridicat de risc.
Studiul trimestrial realizat de Fed la sfarsitul lunii iulie a relevat ca multe dintre bancile supuse studiului au inasprit conditiile de creditare. Kasriel considera ca economia va da semne de revenire in momentul in care bancile care vor adopta conditii de creditare mai relaxate vor fi mai numeroase decat cele care vor inaspri aceste conditii.
Piata imobiliara va juca un rol esential in procesul de relaxare a conditiilor cerute pentru acordarea de credite.
In conditiile in care preturile proprietatilor imobiliare continua sa coboare, din ce in ce mai multi proprietari se vor gasi in situatia in care pretul locuintei lor este sub valoarea pe care trebuie sa o plateasca pentru ipoteca pe care o detin. Acest aspect ii face pe creditori mai precauti. Desi in trimestrul doi al acestui an indicele national Case Shiller, reprezentativ pentru evolutia preturilor imobilelor, a fost cu 18% sub valoarea record din 2006, economistii Goldman Sachs prevad ca acesta va pierde alte 15%.
Jan Hatzius, economist al Goldman Sachs, crede ca preturile imobilelor vor continua sa scada pana cand excedentul de locuinte libere va fi absorbit.
La inceputul lui 2005, 1,8% din locuintele oferite spre inchiriere erau libere si asteptau sa fie inchiriate. Census Bureau a raportat la sfarsitul lunii octombrie o rata de neocupare pentru cel de-al treilea trimestru al lui 2008 de 2,8%, aceeasi cu cea din trimestrul doi, si in usoara scadere fata de cele 2,9 procente din primele trei luni. Oferta fiind mare, vanzatorii nu au alta solutie pentru a atrage cumparatori decat scaderea pretului.
"In momentul cand avantajul ofertei asupra cererii se va reduce, pretul locuintelor s-ar putea stabiliza", afirma Hatzius.
In ceea ce priveste economia, ingrijorarile se invart in jurul contractarii semnificative a consumului. Consumul era vazut ca motorul de crestere al economiei, fiind responsabil pentru mai mult de 2/3 din PIB-ul Statelor Unite. Acesta nu mai inregistrase scaderi trimestriale de la sfarsitul anului 1991. Proliferarea de aproape doua decenii a consumului s-a incheiat in trimestrul iulie-septembrie al acestui an si este de asteptat sa atraga dupa sine si economia.
Un indice al asteptarilor consumatorilor, parte a unui raport lunar ce analiza opiniile consumatorilor realizat de Reuters si de Universitatea din Michigan, ar putea oferi indicii despre perspectivele consumului. Dupa ce a atins cel mai scazut nivel al ultimilor 30 de ani in luna iunie, acesta a inceput sa recastige teren odata cu scaderile record ale preturilor gazelor naturale si petrolului. Aceasta revenire nu a fost insa una de lunga durata, in octombrie agravarea conditiilor economice si financiare anuland cresterea.
Un semn de schimbare a atitudinii consumatorilor va fi revenirea dorintei acestora de a cumpara bunuri de mare valoare precum masini, mobila, electrocasnice si electronice - categorii ce au fost puternic afectate in ultimele luni odata cu inasprirea conditiilor de creditare.
"Este un lucru natural sa amani unele cheltuieli cand esti nesigur de ce se poate intampla in lume", a declarat Ethan Harris, economist la Barclay's Capital. "Ceea ce vrem sa vedem sunt semne ca vanzarile incep sa se stabilizeze si ulterior sa creasca. Asta ar transmite faptul ca oamenii incep sa iasa din buncar si sa cumpere din nou lucruri ce i-ar angaja pe termen lung" .
Este foarte probabil ca americanii sa nu fie dispusi sa efectueze astfel de cheltuieli pana nu vor observa unele imbunatatiri pe piata muncii. Cifrele de pe statele de plata si rata somajului prezentata in raportul lunar privind gradul de angajare sunt indicatori atemporali, prezentand schimbarile de pe piata muncii la mult timp dupa ce acestea s-au petrecut.
O serie de economisti monitorizeaza indeaproape raportul saptamanal al Departamentului de Munca ce prezinta revendicarile privind asigurarile initiale de somaj, si masoara numarul de persoane noi ce se inregistreaza pentru a primi ajutor de somaj.
Exista o regula nescrisa care pretinde ca daca numarul se ridica la peste 400.000, economia este pe punctul de a intra in recesiune. Acest lucru a devenit un fapt in iulie. Cele mai recente cifre saptamanale ridica numarul revendicarilor la 478.000.
Companiile joaca un rol extrem de important in realizarea unor previziuni privind gradul de angajare: Daca acestea sunt preocupate de pierderi, ele sunt mai degraba inclinate spre disponibilizari decat spre angajari.
Piata bursiera, in pofida tuturor imperfectiunilor sale, este unul dintre cei mai buni indicatori ai sanatatii corporatiste. Milioane de investitori se straduiesc sa descopere directia de mers a profiturilor, iar opinia lor se reflecta in preturi.
Insa, intr-un moment in care "sanatatea" companiilor este dependenta de mediul economic global, studierea Dow Jones Industrial Average este posibil sa nu ofere cele mai bune indicii. In schimb, Richard Bernstein, strateg la Merrill Lynch urmareste evolutia indicelui Korea Composite Stock Price, cunoscut sub numele de Kospi.
Companiile sud-coreene sunt orientate spre export, fapt ce le face extrem de sensibile la cresterea globala a profitului. Kospi a inregistrat o valoare record in 2007. La sfarsitul lunii octombrie insa, inregistra o valoare cu 52% mai mica fata de nivelul din urma cu un an.