Business Internaţional

Petrolul a depasit recordul din august

28.09.2004, 00:00 18

Titeiul s-a situat ieri, pentru a opta zi, pe un trend ascendent la bursa din New York, pe fondul ingrijorarilor ca stocurile americane de combustibil ar putea scadea, impinse de dificultatile privind reluarea productiei in Golful Mexic, lovit de uraganul Ivan, informeaza Bloomberg.
Vineri s-a anuntat ca, din cauza uraganului Ivan, productia americana de petrol in Golful Mexic a scazut cu 10 milioane de barili. In Golful Mexic se extrage un sfert din petrolul SUA. In plus, marea agitata a impiedicat importurile printr-un terminal aflat la 20 de mile de coasta statului Louisiana, ceea ce a a contribuit la reducerea stocurilor americane de combustibil pana aproape de un minim in 29 de ani, in saptamana incheiata la 17 septembrie.
"Productia isi revine mult mai incet" decat se astepta, a declarat Deborah White, economist la Societe Generale, Paris. "Ivan a insemnat o mare pierdere de timp pentru petrol, iar acest timp nu mai poate fi recuperat", a continuat ea.
Piederile inregistrate de productia de petrol pe fondul uraganului Ivan au determinat guvernul american sa aprobe acordarea de imprumuturi in petrol rafinariilor, din Rezerva Strategica de Petrol, un stoc national de urgenta. Shell Trading Co. SUA, una din diviziile grupului Royal Dutch/Shell, va primi 1,4 milioane de barili de petrol, iar Placid Refining Co. LLC, care detine o rafinarie in Port Allen, Louisiana, va primi 300.000 de barili, a declarat saptamana trecuta purtatoarea de cuvant a Departamentului de Energie, Jeanne Lopatto.
Guvernul american a utilizat ultima data rezerva strategica in octombrie 2002, dupa trecerea uraganului Lili, cand a imprumutat companiei Shell 296.000 de barili de petrol, pentru a preintampina o intrerupere a transporturilor. Petrolul pe care Shell l-a primit atunci a fost returnat in interval de 60 de zile.
Vineri, pretul contractelor futures pe titei cu scadenta in noiembrie a crescut cu 42 de centi, pana la 48,88 dolari barilul, cel mai ridicat pret de inchidere de cand contractele futures au inceput sa fie tranzactionate la New York, in 1983. Un pret record in timpul zilei de tranzactionare a fost atins la bursa din New York pe 20 august anul curent: 49,40 dolari barilul.
Ieri titeiul era cotat la New York la 49,2 dolari barilul.
Potrivit lui Randy Simpson, vice-presedinte al diviziei de transport si vanzare la New West Petroleum, din Sacramento, California, stocurile de titei din SUA sunt la un nivel scazut si trebuie majorate, astfel incat rafinariile sa poata produce cantitatea de combustibil pentru incalzire necesar celui de-al patrulea trimestru, perioada cu cea mai ridicata cerere de combustibil in SUA.
"Daca nu vom avea parte de o crestere rezonabila a stocurilor curand, petrolul va trece de 50 de dolari barilul intr-o clipa", a explicat Simpson. "Ne aflam la sfarsitul lui septembrie. Daca pe coasta de est va veni un val de frig mai devreme, putem sa uitam de stocuri". Pe coasta de nord-est se consuma circa 80% din combustibilul pentru incalzit utilizat in SUA.
In Golful Mexic, uraganul Ivan a distrus sapte platforme de extragere a petrolului si a gazelor.
Distrugerile generate de uraganul Ivan "au survenit intr-un moment cand piata nu si le poate permite", a declarat David Thurtell, de la Commonwealth Bank of Australia, Sydney. "Nu mai trebuie decat niste vesti proaste despre conductele din sudul Irakului, tarile OPEC sau Rusia, si petrolul va sari peste 50 de dolari barilul".
Potrivit presedintelui OPEC, Purnomo Yusigantoro, actualul pret al titeiului "nu este o problema de cerere si oferta. Productia OPEC este la un nivel suficient de ridicat". OPEC nu va revizui cotele de productie pana in decembrie 2004. ioana.leaua@zf.ro