Business Internaţional

Petrolul atinge un nou pret record, undele se propaga pe pietele internationale

11.08.2004, 00:00 11



Pretul titeiului american a atins un nou record ieri, aproape de 45 dolari/baril, in contextul in care violentele din Irak au afectat productia si exporturile provenite din zacamintele sudice ale tarii, intarind temerile ca oferta globala limitata ar putea fi insuficienta pentru acoperirea cererii.



Potrivit Reuters, titeiul de referinta din SUA a ajuns la un pret de 44,99 dolari/baril - cel mai ridicat de la introducerea contractelor futures pe titei la bursa de marfuri din New York, in anul 1983. Ulterior, cotatia s-a mai redus, coborand sub nivelul de 44,80 dolari/baril consemnat in sedinta de luni.



Titeiul Brent s-a ieftinit cu 15 centi, fiind tranzactionat la 41,41 dolari/baril, comparativ cu maximul de 41,70 dolari/baril inregistrat luni si in raport cu pretul de 41,56 dolari/baril atins la inchiderea primei sedinte a saptamanii.



Marti este a opta zi consecutiva in care petrolul a stabilit noi recorduri, iar unii dealeri au apreciat ca preturile ajung la niveluri care sunt de natura sa determine un val de lichidari ale pozitiilor.



"Piata este destul de obosita in acest moment. Ma astept la o scadere a preturilor, dar depinde de cat va dura intreruperea livrarilor din Irak. Daca se incheie rapid, am putea asista cu usurinta la o corectie de un dolar", a indicat Tony Nunan, manager in cadrul diviziei petroliere a Mitsubishi Corp..



Exporturile irakiene de titei erau, marti, de numai 1,1 milioane de barili pe zi, dupa sabotarea unei conducte care face legatura intre zacamintele sudice si doua terminale din Golf.



Traderii mai sunt preocupati de posibilele probleme ce ar putea aparea in ceea ce priveste livrarile Iukos, care produce 1,7 milioane de barili pe zi (2% din oferta mondiala) si care se afla sub amenintarea falimentului.



Totodata, mai exista temeri ca un apropiat referendum din Venezuela ar putea afecta si livrarile celui de-al cincilea exportator mondial de titei.



O greva de doua luni a opozantilor presedintelui Hugo Chavez, la finalul anului 2002, a oprit temporar vanzarile de petrol pe piata externa ale statului membru OPEC si a determinat cresterea abrupta a preturilor.



In acest timp, actiunile Iukos s-au prabusit cu 20% in primele tranzactii bursiere de marti, dupa ce executorii judecatoresti au pus sub sechestru pentru a doua oara principala unitate de productie a grupului rus, Iuganskneftegaz.



La ora 07.05 GMT, actiunile recuperau o parte din pierderi, tranzactionandu-se la un pret de 110,01 ruble, in scadere cu 13,4%.



Oficialii Ministerului de Justitie, care recupereaza 3,4 miliarde de dolari reprezentand restante fiscale din 2000, au indicat in seara zilei de luni ca au pus sub sechestru subsidiara producatoare de petrol in ciuda faptului ca primul demers de acest tip a fost declarat ilegal de justitie.



Comunicatul a provocat surpriza deoarece a parut sa transmita ca executorii au blocat actiunile Iuganskneftegaz detinute de Iukos aproape imediat dupa pronuntarea hotararii judecatoresti de vineri, care a condus, luni, la cresterea cu 17% a titlurilor Iukos.



Intrebarea la care traderii nu gasesc raspuns este de ce anuntul a venit abia luni, dupa inchiderea sedintei bursiere.



Executorii pot confisca active importante din domeniul productiei in contul datoriilor doar ca solutie de ultima instanta, spun analistii. Insa oficialii au precizat ca ei au confiscat actiuni, si nu "instrumente, echipamente sau ceva asemanator".



Zona euro nu ramane indeiferenta la turbulentele de pe pietele internationale. Preturile ridicate ale titeiului vor afecta economia zonei euro, dar efectele nu vor fi la fel de grave precum cele produse de criza petroliera din 1973, considera vicepresedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos.



"Exista diferente semnificative fata de acea perioada. Acum, cresterea pretului petrolului are loc de la sfarsitul anului 1998, si si-a facut deja efectul asupra inflatiei si cresterii economice. Pe de alta parte, accelerarea evolutiei pretului in ultimele luni va influenta cu siguranta economia zonei euro", a declarat Papademos.



Potrivit estimarilor BCE, o majorare cu 10% a pretului petrolului va ridica rata inflatiei in zona euro cu 0,1% in fiecare din urmatorii trei ani, iar cresterea economica va incetini 0,05% in primii doi ani, si cu 0,1% in al treilea.



Astfel, daca pretul titeiului se va mentine peste nivelul de 40 de dolari barilul, inflatia in zona euro va ramane peste 2% pana la inceputul anului 2005. In luna iulie, rata anualizata a inflatiei se situa la 2,4%, dar BCE spera ca acest indicator sa se plaseze sub 2% atat in anul 2005, cat si in 2006.



Reuniti la mijlocul saptamanii, membrii BCE au decis sa mentina principala rata a dobanzii la 2%, pentru a controla inflatia. Ei au prognozat o crestere anuala a economiei zonei euro de 1,7% din PIB in acest an si de 2,2% in anul 2005. andreea.paun@zf.ro