Business Internaţional

Petrolul, la cel mai jos nivel din septembrie

03.12.2004, 00:00 14



Pretul titeiului a inregistrat cea mai semnificativa scadere in decurs de doua zile din ultimul an (8,5%), dupa ce SUA a anuntat cresterea rezervelor de combustibil, informeaza Bloomberg.



Rafinariile americane au prelucrat saptamana trecuta cea mai mare cantitate de combustibil de cand uraganul Ivan a determinat inchiderea unora dintre ele, in luna septembrie. Importurile de titei s-au mentinut peste 10 milioane de barili pe zi, pentru a noua saptamana la rand. Cererea de combustibil pentru incalzit este preconizata sa ramana sub pragul normal in nord-estul american, iar Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol pompeaza cea mai mare cantitate de petrol in 25 de ani. Potrivit Administratiei de Informare asupra Energiei, rezervele americane de titei sunt in prezent cu 3,5% mai mari decat in urma cu un an.



"Am observat schimbarea pe piata", a declarat Richard Savage, seful departamentului de cercetare si strategie al Bank of America, din Londra. "In urma cu o luna, problema era ca nu era destul petrol. Acum este cand si in ce masura OPEC va reduce productia", a continuat Savage. Potrivit lui Chakib Khelil, ministrul energiei din Algeria, este putin probabil ca organizatia sa modifice productia, la intalnirea de saptamana viitoare.



Ieri, titeiul se tranzactiona, la New York, la 44,70 dolari barilul, cu mai mult de 10 dolari sub recordul de 55,67 dolari/baril, atins pe data de 25 octombrie. Pretul petrolului este cu 30% mai ridicat decat era la inceputul anului 2004.



Scaderea pretului la petrol a dat un impuls bursei americane, pe care actiunile cotate au atins niveluri maxime in noua luni. Indicele Dow Jones era miercuri, la sfarsitul zilei de tranzactionare, in crestere cu 1,56%, iar indicele Nasdaq a incheiat ziua la un nivel cu 1,98% mai ridicat. Pietele au fost stimulate si de datele incurajatoare referitoare la productia americana si la nivelul consumului.