Business Internaţional

Petrolul nu si-a terminat inca ascensiunea

26.10.2004, 00:00 12



Pretul contractelor futures pe titei a atins ieri un nou record la Londra si New York, pe fondul ingrijorarilor ca productia petroliera din Norvegia, al treilea exportator mondial, ar putea fi intrerupta de un conflict pe piata muncii, informeaza Bloomberg.



12 instalatii petroliere din largul costelor Norvegiei au fost deja inchise. Conflictul ar putea capata noi proportii pe 8 noiembrie, cand Asociatia Proprietarilor de Nave Norvegieni a anuntat inceperea unei greve care ar afecta serios productia zilnica de trei milioane barili.



"Noua stire este greva norvegiana", a declarat Paul Goodhew, broker la ABN Amro, Londra. "Este ceva la care nu ne gandeam saptamana trecuta", a continuat el.



Ieri titeiul se tranzactiona la New York la 55,20 dolari barilul, in scadere dupa ce atinsese recordul de 55,67 dolari. Si la Londra, pretul titeiului a atins un nou record, de 51,90 dolari barilul.



"Intr-un astfel de mediu, aceste anunturi sunt de natura sa provoace o noua crestere", a declarat David Thurtell, specialist in probleme de strategie la Commonwealth Bank of Australia. "Daca piata crede ca exista un pericol din aceasta directie, petrolul ar putea ajunge la 60 de dolari barilul", a mai afirmat Thurtell.



Greva din Norvegia este ultimul factor intrat pe lista celor care de ceva timp imping petrolul peste noi praguri de pret: ingrijorarea ca rezervele americane de combustibil nu vor fi suficiente pe timp de iarna, precum si informatiile potrivit carora cererea de petrol a Chinei este probabil sa creasca.



Kevin Norrish, analist la Barclays Capital, Londra, a declarat ca daca conflictul va afecta toate exporturile Norvegiei, rezultatul ar fi "foarte grav". "Daca greva va deveni o realitate, vom ajunge fara nici o indoiala la 60 de dolari barilul. Piata va fi foarte nervoasa". ioana.leaua@zf.ro