Business Internaţional

Petrolul - peste 50 de dolari barilul

29.09.2004, 00:00 13

Titeiul a sarit, ieri, la New York, de pragul de 50 dolari barilul, pe fondul amenintarilor de reducere a productiei din cauza rebelilor nigerieni si a cererii sporite, relateaza Bloomberg.
Rebelii din Nigeria, cea mai mare tara producatoare de petrol din Africa, planuiesc sa atace in aceasta saptamana instalatiile petroliere din Delta Nigerului, de unde Royal Dutch/Shell a evacuat saptamana trecuta 235 de muncitori, a informat agentia France-Presse, citata de Bloomberg.
In acelasi timp, SUA a dispus eliberarea de petrol din rezerva sa strategica, dupa ce uraganul Ivan a diminuat productia in Golful Mexic.
"Avand in vedere incertitudinile de natura geopolitica, cresterea accentuata a cererii si limitarea capacitatilor de productie, surpriza nu este ca petrolul a atins 50 de dolari, ci ca nu a urcat la 70 de dolari barilul", a declarat Robert Mabro, presedintele Institutului Oxford pentru Studii Legate de Energie, din Marea Britanie. "Pana acum, nu am avut toti acesti factori deodata", a continuat el.
"Importanta faptului ca petrolul a atins 50 de dolari barilul este psihologica", este de parere Steve Turner, analist la Commerzbank Securities, Londra. "Acest fapt ar putea determina Statele Unite sa acorde imprumuturi mai mari rafinariilor, din Rezerva Strategica de Petrol. Un gest nobil, de eliberare a unei mari cantitati de petrol nu va fi pe placul tarilor producatoare".
Actiunile de sabotare a conductelor din Irak au injumatatit exporturile in luna august, iar Iukos, principalul exportator de petrol din Rusia, a declarat saptamana trecuta ca cererea guvernului de a plati taxe restante in valoare de 7,5 miliarde dolari ar putea duce la falimentul companiei. Cel putin 34 de straini au fost ucisi in Arabia Saudita, cel mai mare exportator din lume, incepand cu 1 mai 2004.
Ieri, titeiul se tranzactiona la bursa din New York la 50,03 dolari barilul, in scadere dupa recordul inregistrat mai devreme in cursul zilei de tranzactionare, de 50,47 dolari barilul.
"Preturile vor scadea la nivelul din anii '90 numai daca cererea va scadea substantial sau daca piata va fi inundata de o supraoferta", a declarat Mabro. "Sunt sigur ca cererea se va reduce, ca urmare a preturilor ridicate, dar nu vad posibila o supraoferta", a incheiat el. ioana.leaua@zf.ro