Business Internaţional

Petrolul revine la peste 50 de dolari

06.10.2004, 00:00 15

Pretul titeiului a depasit din nou ieri, la New York, pragul de 50 dolari barilul, dupa ce uraganele care au maturat Golful Mexic au determinat reducerea productiei americane pentru mai mult de trei saptamani, ceea ce a intarziat acumularea normala a rezervelor de combustibil pentru anotimpul rece, relateaza Bloomberg.
Productia de petrol a SUA se situa la inceputul saptamanii trecute cu 28% sub nivelul normal in Golful Mexic, pe fondul daunelor cauzate de uragane, se arata intr-un raport guvernamental. Stocurile de combustibil pentru incalzire erau cu 2,6% mai mici decat media ultimilor cinci ani.
"Pe piata se manifesta o tendinta generala de crestere", a declarat Richard Lewis, broker la Refco Group, Londra. "Oamenii au supraestimat viteza de redresare a productiei americane si inca sunt probleme mari in ceea ce priveste stocurile", a continuat el.
Pe piata se manifesta si ingrijorari privind o eventuala intrerupere a productiei in Nigeria. Armistitiul de saptamana trecuta, stabilit de gruparile rebele care au amenintat sa atace campurile petrolifere, s-ar putea prabusi. Grupul Royal Dutch/Shell si-a incetinit productia in aceasta tara. "Nimeni nu crede ca armistitiul nigerian va rezista", a mai declarat Lewis.
Pretul petrolului a cunoscut o crestere de 65 de procente in ultimul an. In acelasi timp, cererea globala se afla la un nivel record, pe fondul cresterii economice in SUA si China, care impreuna consuma o treime din titeiul mondial.
Mentinerea unor preturi peste 50 de dolari barilul ar putea determina reducerea "semnificativa" a cererii pentru petrol in cursul anului urmator, a apreciat Tor Kartevold, analist la Statoil, cea mai mare companie petroliera norvegiana.
Ieri titeiul atinsese, la bursa din New York, cotatia de 50,57 dolari barilul. ioana.leaua@zf.ro