Business Internaţional

Petrolul se linisteste, companiile petroliere nu

06.04.2005, 20:02 7

Pretul petrolului in contractele futures cu livrare in luna mai a scazut ieri, dupa ce luni barilul de titei a atins un maxim istoric de 58 de dolari, relateaza Bloomberg.
Pretul s-a diminuat pe fondul anuntului Uniunii Europeane cu privire la reducerea previziunii de crestere economica si ca urmare a faptului ca membrii OPEC au reluat discutiile referitoare la o noua majorare a productiei.
Comisia Europeana a modificat in scadere previziunile pentru cresterea economica estimata pentru 2005, pentru a doua oara in ultimele sase luni.
Anul trecut, ritmul de expansiune al economiei europene a fost de 2%.
Potrivit afirmatiilor secretarului general al OPEC, organizatia este pregatita sa ridice cu inca 10% cotele de productie in acest an, pentru a preintampina eventualele repercusiuni pe care preturile record la titei le-ar putea avea asupra economiei mondiale.
Luni, barilul de petrol la contractele pentru luna mai a ajuns la 58,28 dolari, cel mai mare pret inregistrat din 1983 pana in prezent.
Ieri, barilul de petrol pentru livrarile din mai a scazut pana la 56,55 dolari la bursa din New York.
OPEC, care pompeaza 40% din cantitatea de petrol extrasa la nivel global, a majorat la 16 martie cota zilnica de productie cu 500.000 de barili, pana la 27,5 milioane de barili pe zi. Dupa aceasta masura, membrii OPEC s-au aratat dispusi sa depaseasca si acest prag, cu inca 500.000 de barili in al treilea trimestru si cu inca 800.000 de barili in ultimul trimestru al acestui an, daca argumentele de natura economica vor sustine acest lucru.
Daca in ceea ce priveste pretul petrolului exista premisele scaderii, efortul investitional facut de producatori pentru descoperirea de noi rezerve se incadreaza pe un trend opus.
Astfel, ChevronTexaco, a doua mare companie de petrol si gaze din SUA, a incheiat luni cea mai mare achizitie din ultimii trei ani din industrie. In urma unei tranzactii de 16,4 miliarde de dolari (12,7 miliarde de euro), Chevron a reusit sa preia compania californiana Unocal.
Din alta perspectiva, se poate spune ca Chevron a platit 9,37 dolari (7,27 euro) pentru fiecare baril de noi rezerve, cu 33% mai mult decat a cheltuit in 2004 pentru descoperirea de noi rezerve. Anul trecut, grupul a inregistrat cel mai ridicat nivel al cheltuielilor de acest gen dintre cele mai mari zece mari companii petroliere din lume.
"Aceasta decizie indica faptul ca au probleme cu inlocuirea rezervelor consumate la un pret rezonabil", spune Michael Cuggino, manager de investitii la fodul Pacific Heights Asset Management. "Cand vine vorba de substituirea productiei, esti tentat sa cumperi rezerve indiferent de provenienta", a adaugat el.
Actiunile ChevronTexaco au avansat anul trecut cu 29%, in timp ce cotatia indicelui Standard & Poor''s Energy Index, ce cuprinde 29 de companii petroliere si rafinarii, a urcat cu 49%. Titlurile Exxon Mobil, cel mai mare grup energetic din lume listat la bursa, s-au apreciat cu 45% in aceeasi perioada.
Anul trecut, rezervele ChevronTexaco au scazut cu 6%, dupa ce expertizele din Africa si Golful Mexic au scos la iveala ca respectivele campuri petroliere detin mai putin titei si gaze decat se estimase initial.
Din 2001, an in care Chevron a cumparat Texaco, si pana in prezent productia companiei s-a diminuat cu 12%.
Chevron a cheltuit in medie 7,05 dolari pentru fiecare baril de noi rezerve in 2004, iar rivalii de la Exxon 5,40 dolari. In 2003 ChevronTexaco a platit pentru refacerea rezervelor 3,49 dolari pe baril si 1,95 dolari in 2002.
marius.anton@zf.ro