Business Internaţional

Pfizer intentioneaza sa repatrieze inca 10,6 miliarde de dolari

10.05.2005, 19:19 14

Reprezentantii companiei americane Pfizer, cel mai mare producator de medicamente din lume, a declarat ca analizeaza posibilitatea repatrierii altor 10,6 miliarde de dolari (8,3 mld. euro), dupa ce rezultatele realizate in primul trimestru au fost deja afectate din cauza repatrierii de profituri realizate in strainatate, in valoare de 28 mld. dolari (21,8 mld. euro), relateaza CNN Money.

O noua initiativa legislativa a guvernului Statelor Unite, menita sa creeze noi locuri de munca prin incurajarea companiile americane sa investeasca pe plan local sumele castigate in strainatate, stabileste pentru anul 2005 un impozit de 5,25% pentru profiturile obtinute din investitii in afara tarii.

Intr-o conferinta de presa, titanul din domeniul farmaceutic a spus ca o decizie va fi luata dupa ce guvernul american va preciza toate detaliile tehnice in legatura cu noul act normativ.

Aceleasi detalii le asteapta si David Farr, directorul general al gigantului industrial Emerson, care a spus ca ar putea repatria anul acesta aproximativ 500 de milioane de dolari (388,6 mil. euro).

In acest sens, guvernul american va publica, se pare, un ghid prin care urmareste sa ofere raspuns la orice intrebari sau probleme cu care se confrunta companiile americane care doresc sa-si repatrieze profitul.

Reprezentantii Pfizer au precizat ca, in urma noilor repatrieri, impozitul pe profit datorat de companie ar putea fi de aproximativ 750 de milioane de dolari (584 mil. euro).

In primul trimestru, Pfizer a trebuit sa achite 2,19 miliarde de dolari (1,7 mld. euro) pentru a acoperi taxele legate de profiturile realizate in afara Statelor Unite si pe care a decis sa le repatrieze. Aceste taxe au reprezentat un factor important care, alaturi de alti factori, a determinat caderea cu 87% a profitului realizat in primul trimestru din 2005 fata de castigurile din aceeasi perioada a anului trecut.

Astfel, conform rapoartelor companiei, Pfizer a realizat in primele trei luni un profit de 301 milioane de dolari (234,6 mil. euro). stelian.vezentan@zf.ro