Business Internaţional

Pfizer si-a lasat in urma concurenta

23.07.2004, 00:00 32

Pfizer a anuntat un profit pe cel de-al doilea trimestru de 2,86 miliarde de dolari, comparativ cu o pierdere de aproape 3,6 miliarde de dolari pe aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile, cu 24% mai mari, au atins nivelul de 12,27 miliarde de dolari. Estimarea profitului pentru intregul an a fost ajustata cu un plus 200 de milioane, la o suma de 12,1 miliarde de dolari, relateaza Financial Times.
Nu acelasi lucru se poate spune despre competitorii producatorului de medicamente.
Profitul companiei Merck a atins un nivel de sub 1,77 miliarde de dolari. Vanzarile, in crestere cu 9%, au atins nivelul de 6 miliarde de dolari pe acest trimestru.
Schering-Plough are o situatie mai putin fericita, cu vanzari mai mici si o pierdere de 65 milioane de dolari.
Fred Hassan, presedintele Schering-Plough crede ca perioada ramasa din  2004 va fi mai dificila datorita micsorarii profiturilor din 2003. Acesta spera ca reducerea costurilor si majorarea vanzarilor de medicamente anti-colesterol vor redresa compania pana in 2005. Vanzarile Schering-Plough au cazut cu 7% la un nivel de 2,1 miliarde de dolari, in ciuda unor fluctuatii valutare favorabile. Vanzarile din SUA au avut un declin de 21% pana la un nivel de 827 de milioane de dolari, in timp ce alte piete au cunoscut o crestere a vanzarilor de 5%, la 1,3 miliarde de dolari.
Schering-Plough pune pe seama situaitiei financiare nefericite o lunga lista de factori care include: pierderea exclusivitatii in producerea medicamentului impotriva hepatitei B, Rebetol; cheltuieli cu licentierea noilor antibiotice; pierderea incasarilor Losec; costuri de omologare in conformitate cu standardele Food and Drug Administration; costuri de restructurare. Medicamentelor anti-colesterol au inregistrat o dublare a vanzarilor, atingand nivelul de 247 milioane de dolari, cel mai popular fiind produsul Zetia. Hassan a declarat ca viitoarea aprobare a medicamentului Vytorin produs si promovat in asociere cu Merck "va fi esential redresarii prevazute pentru 2005".
Primele cinci produse de la Pfizer au inregistrat cresteri puternice. Compania detine 11 medicamente in portofoliu, fiecare generand vanzari de peste 500 de milioane de dolari pentru primele sase luni ale anului.
dan.zavoianu@zf.ro