Business Internaţional

Pfizer, venituri mai mari, dar profit mai mic dupa achizitia Pharmacia

28.01.2004, 00:00 24



Grupul american Pfizer, cel mai mare producator mondial de medicamente, a raportat pentru 2003 o crestere cu 40% a veniturilor totale, pana la 45,18 miliarde dolari, urmare a achizitiei Pharmacia si a evolutiei bune inregistrare de principalele medicamente ale companiei.



"Cresterea vanzarilor s-a datorat integrarii rapide a Pharmacia (preluarea a avut loc in 2002- n.r.), lansarii cu succes a unor noi produse si faptului ca am reusit sa limitam impactul unor medicamente concurente noi pe piata", afirma raportul companiei.



Cele mai bine vandute medicamente ale Pfizer sunt Lipitor (sau Sortis) - pentru colesterol, Norvasc - pentru aparatul cardiovascular, Viagra - pentru disfunctii erectile, Celebrex - pentru artrita sau Zoloft - pentru sistemul nervos.



Pfizer este prezent cu aceste produse si pe piata romaneasca, unde este al treilea jucator, cu o cota de piata de circa 6%.



Preluarea Pharmacia, miscare ce a intarit pozitia de lider mondial a Pfizer la nivelul vanzarilor, are a avut insa o influenta negativa asupra profitului net contabil, care a scazut de la circa 9 miliarde de dolari in 2002 la 3,9 miliarde de dolari.



Scaderea, care nu a afectat lichiditatile companiei, s-a datorat unor proceduri contabile legate de achizitia Pharmacia, care au micsorat profitul cu 8,74 miliarde dolari.



Fara efectele achizitiei Pharmacia si ale unor provizionate facute de companie, profitul net al Pfizer a fost de 12,72 miliarde dolari.



Pentru 2004, reprezentantii Pfizer au estimat ca veniturile companiei vor atinge nivelul de 54 de miliarde de dolari iar profitul ajustat (neafectat de provizioane) - 16,3 miliarde de dolari.
laurentiu.ispir@zf.ro