Business Internaţional

Philip Green: Sunt un retailer, nu un magician

15.07.2004, 00:00 10



Brandes Investment Partners LLC, cel mai mare actionar al Marks & Spencer



Group Plc sustine oferta de cumparare a miliardarul Philip Green, conform Bloomberg.



Stuart Rose, directorul executiv al M&S incearca sa atraga suportul actionarilor pentru strategia sa de a-l indeparta pe Green de o eventuala preluare.



Green pe de alta parte cauta suportul actionarilor afirmand in acelasi timp ca nu va mai ridica miza.



Ultima propunere a miliardarului este de 9,1 miliarde de lire sterline, aceasta fiind a treia oferta refuzata de consiliul director in sase saptamani.



Green are ca termen limita pentru o oferta oficiala data de 6 august impusa de organismul britanic care examineaza preluarile. Acesta are posibilitatea sa forteze inlaturarea consiliului director M&S la o adunare generala extraordinara a actionarilor, manevra care ar necesita un preaviz de 21 de zile.



Green a declarat catre BBC: "Sunt un retailer, nu un magician. Am la dispozitie numai 19 zile pentru punerea la punct a documentatiei necesare."



Brandes detine 11,7% din cel mai mare retailer al domeniului vestimentar si doreste fructificarea ofertei de 400 pence pe actiune a lui Green.



Alti actionari precum Schroder Investment Ltd., care detine 1,2% din M&S, au declarat deja ca vor accepta propunerea lui Green numai daca va fi recomandata de consiliul director al M&S.



Ieri, la Londra, a avut loc adunarea generala anuala a actionarilor la care vor participa 300.000 de persoane fizice care detin aproximativ 20% din actiunile Marks & Spencer, acestia avand ocazia sa comunice pozitia lor presedintelui companiei, Paul Myners.



Actiunile M&S a crescut cu 3 pence, atingand nivelul de 362,5 pence, cu 9,4% sub valoarea propusa de Green, reflectand neincrederea investitorilor in succesul planului sau.



Green a declarat pentru Radio Five Live ca intalnirea de la Londra este o mare sansa pentru investitori sa puna presiune pe umerii consiliului in acceptarea ofertei sale de 16,9 miliarde de dolari. Cel mai mare actionar M&S, Brandes, a spus retailerului ca ar trebui sa fie deschis fata de Green, pentru ca ar fi in interesul actionarilor.



Insa Green este departe de a avea acordul tuturor. David Cumming, director la Standard Life, companie ce detine 2,07% din actiunile M & S, a declarat: "In baza planurilor pentru afaceri si a discutiilor cu noua echipa de conducere, Standard Life Investments a ajuns la concluzia ca propunerea lui Philip Green subestimeaza perspectivele de redresare ale M & S."



M&S a dezvaluit recent un nou plan de redresare economica.Noua strategie include returnarea sumei de 2,3 miliarde de lire sterline catre actionari, cumpararea popularei afaceri cu articole vestimentare Per Una, de la designerul George Davies, precum si vanzarea diviziei sale de servicii financiare catre HSBC Holdings Plc.