Business Internaţional

Pierderi de 3 miliarde de dolari pentru liniile aeriene din cauza petrolului

08.06.2004, 00:00 17

Liniile aeriene ar putea inregistra pierderi cumulate de 3 miliarde de dolari, datorita preturilor sporite la carburanti, relateaza Bloomberg.
American Airlines, detinuta de AMR Corp., Singapore Airlines Ltd. si alte companii aeriene din lumea intreaga ar putea inregistra pentru anul acesta pierderi totale de 3 miliarde de dolari pe rutele internationale, la un pret mediu al titeiului de 36 dolari barilul, a  anuntat Asociatia Transportului Aerian.
Liniile aeriene incearca inca sa-si revina dupa pierderile de 30 de miliarde de dolari din ultimii trei ani, cand traficul a fost afectat de amenintarile teroriste, de razboi si de epidemia SARS. Pretul combustibilului folosit in transportul aerian, care reprezinta de regula 16% din costurile unei companii de profil, a atins pe 17 mai 2004 48,65 dolari barilul, cel mai ridicat nivel din 1990.



Reactie lenta
Preturile futures la titei nu au inregistrat modificari substantiale la New York, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute au scazut in comparatie cu recordul atins marti, pe baza asteptarilor ca sporirea productiei de catre OPEC va preveni o eventuala penurie de combustibil.
Preturile titeiului au cazut cu mai mult de 9 procente comparativ cu recordul atins, de peste 42 dolari/baril, dupa ce Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, care produce mai mult de o treime din petrolul mondial, a decis saptamana trecuta sa creasca productia de petrol cu 2 milioane de barili zilnic, incepand cu 1 iulie.
"Productia va depasi noua limita si asta va genera un echilibru pe piata", a declarat David Thurtell, specialist cu strategia la Commonwealth Bank of Australia, din Sydney. El a adaugat ca pretul petrolului ar putea ajunge la 37 de dolari barilul in cursul acestei saptamani.
Martea trecuta, contractele futures pe titei erau cotate la bursa din New York la 42,33 dolari/barilul, valoare record de cand aceste contracte au inceput sa fie tranzactionate, in 1983.
Ieri petrolul era cotat la 38,35 dolari barilul.
Duminica, Marina Statelor Unite a declarat ca lucreaza in stransa colaborare cu Kuweitul si Arabia Saudita, pentru protectia facilitatilor de incarcare a petrolului din Golful Persic. Aceasta dupa ce, in luna aprilie, terminalele de export petrol ale Irakului au fost tinta unei incercari de atentat sinucigas cu bombe.
Cresterea productiei de titei de catre cei 11 membri ai cartelului ar putea permite rafinariilor din SUA sa acopere explozia cererii de benzina din timpul sezonului  de vara american, care a inceput la sfarsitul lunii mai si va continua pana la inceputul lunii septembrie. Cererea de benzina inregistreaza un varf in timpul verii, cand americanii calatoresc in vacanta.
Secretarul american pentru energie Spencer Abraham a anuntat ca a recomandat proprietarilor de rafinarii, in cadrul unei intalniri de pe 3 iunie, sa evite inchiderea acestor facilitati in timpul acestui anotimp, daca nu este necesar.
Pretul petrolului si al benzinei ar putea ramane la valori ridicate din cauza capacitatii insuficiente de rafinare a Statelor Unite, este de parere Tetsu Emori, specialist in strategie la Mitsui Bussan Futures Ltd., Tokyo.
"Problema Statelor Unite este capacitatea insuficienta de rafinare", a declarat Emori. "Este destul titei, insa capacitatea de rafinare nu corespunde nevoilor". Cererea de benzina din timpul sezonului estival din SUA ar putea impinge preturile la titei pana la 46 de dolari barilul la finele lunii august.



Yenul urca si fata de dolar, si fata de euro
Yenul a cunoscut cea mai mare apreciere intr-o saptamana fata de dolarul american si a crescut si fata de euro la bursa din Londra, dupa ce indicele Nikkei 225 Stock Average a inregistrat cea mai mare crestere din acest an, ceea ce adus la cumpararea de yeni pe piata. Un euro se tranzactiona la 1,2319 dolari.
Indicele Nikkei a castigat 2,8 procente luni, ceea ce inseamna o crestere anuala de 7,2%. Ieri dolarul american era cotat la 110,0450 yeni japonezi. Moneda unica era evaluata la135,5077 yeni.