Business Internaţional

Pierderile companiilor aeriene ar putea creste din cauza pretului petrolului

31.05.2005, 18:50 13

Pierderile industriei aeriene vor creste cu 25% in acest an, atingånd un nivel record de 6 miliarde de dolari (4,8 miliarde de euro), motivele fiind reprezentate de cresterea pretului combustibilului si a nivelului salariilor, conform unui raport emis de Asociatia Internationala a Transporturilor Aeriene (IATA) si preluat de Bloomberg.

La un pret mediu al petrolului de 47 dolari barilul, facturile de combustibil pe care le vor plati companiile aeriene in acest an vor creste cu 31%, påna la un total de 83 miliarde de dolari (66,3 miliarde de euro).

Pierderile rezultate vor fi cu 9% mai mari decåt previziunile realizate luna trecuta de IATA.

Industria aeriana globala, ce valoreaza in prezent aproximativ 400 miliarde de dolari (319,6 miliarde de euro), a inregistrat pierderi de peste 36 miliarde de dolari (28,8 miliarde de euro) intre anii 2001 si 2004, principalele cauze fiind atacurile teroriste si nivelul record al pretului combustibilului.

Pentru a reveni la profit, compania aeriana americana United Airlines, alaturi de principalii ei concurenti, incearca sa convinga liderii sindicali sa accepte reducerea salariilor. Pentru a-si proteja rezultatele, unele companii adauga taxe suplimentare la tariful standard al zborurilor.

Pretul combustibilului necesar zborurilor a crescut cu 88% in ultimii trei ani, iar cheltuielile cu petrolul din industrie s-au dublat, conform raportului IATA. Companiile aeriene din Asia, Europa si Orientul Mijlociu au fost profitabile, in timp ce in America de Sud acestea au fost la un pas de faliment.

In America de Nord nivelul inalt al salariilor si scaderea tarifelor de zbor datorita concurentei puternice au provocat pierderi totale de 9 miliarde de dolari (7,2 miliarde de euro).

Companiile aeriene africane au pierdut anul trecut 150 milioane dolari (119,9 milioane euro) in timp ce companiile din Orientul Mijlociu au obtinut, pe fondul unei cereri mai mari, un profit net in valoare de 100 milioane dolari (80 milioane euro). Cele mai profitabile au fost insa companiile asiatice, acestea cåstigånd in total 2,6 miliarde de dolari (2,1 miliarde de euro) datorita cresterii accentuate a cererii din China si costurilor scazute cu forta de munca. Cel mai profitabil transportator din aceasta zona a fost Singapore Airlines, care a raportat obtinerea unui profit 181 milioane dolari (144,8 milioane euro) in al patrulea trimestru din 2004, depasind cu 36% previziunile analistilor.

Transportatorii aerieni din Europa au raportat profituri in valoare totala de 1,4 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro).

a??Companiile aeriene ar putea economisi påna la 2 miliarde de dolari (1,6 miliarde de euro) utilizånd intr-un mod mai eficient combustibilula??, a spus directorul general al IATA, Giovanni Bisignani. stelian.vezentan@zf.ro