Business Internaţional

Polonia, in pole position in plutonul noilor membri ai UE

10.02.2005, 00:00 20



Polonia este unul din marii castigatori ai aderarii la Uniunea Europeana, avand ca avantaje costurile reduse cu forta de munca si un regim favorabil de impozitare a profiturilor companiilor, care au situat-o in fruntea plutonului tarilor est-europene recent alaturate UE, relateaza Warsaw Business Journal.



Potrivit unui raport redactat de banca de investitii Merrill Lynch, Polonia se poate astepta la cativa ani de crestere puternica si investitii straine la un nivel ridicat.



"Polonia va primi probabil in jur de 5 miliarde dolari (3,9 miliarde euro) sub forma de investitii directe in acest an si ne asteptam la o crestere economica in regiune de 3,5-4% anual, in urmatorii cinci ani. Ritmul este mult superior celui din zona euro, care este preconizata sa creasca cu numai 1,8%", a declarat Jacob de Tusch-Lec, specialistul in strategie privind piata de capital europeana a Merill Lynch.



"Daca ar fi sa comparam Polonia cu piete precum China, Polonia nu va putea concura la producerea de jucarii ieftine de plastic, dar daca luam in calcul costurile cu forta de munca si proximitatea fata de restul Europei, ne putem astepta ca acesta sa fie locul unde vor fi externalizate locurile de munca ale gulerelor albe in urmatorii zece ani", a mai spus analistul Merrill Lynch.



Raportul bancii de investitii, intitulat "2005- Anul care va urma", detaliaza modul in care investitorii ar putea profita la maxim de pe urma oportunitatilor oferite de Polonia si de avantajele comparative ale Europei Centrale si de Est.



"Polonia este unul din motoarele pietelor emergente care merge foarte, foarte bine", a concluzionat De Tusch-Lec.





Beneficiile nu vin fara costuri



Aproape una din trei companii poloneze si-au modificat gama de produse oferite spre vanzare in urma aderarii la Uniunea Europeana, pentru a se adapta conditiilor de pe piata europeana.



Costurile implicate au fost semnificative, dar piata unica s-a doveditt a fi o piata profitabila pentru 84% din intreprinzatorii polonezi.



Cele mai consistente modificari s-au produs la nivelul companiilor producatoare de bunuri alimentare (zaharul polonez, de exemplu, este foarte popular pe piata europeana). 90% din firmele de profil au inregistrat cel putin unele cheltuieli legate de aderarea la UE. Principalele motive pentru schimbarile operate au fost cerintele obligatorii legate de siguranta si normele de protectie a consumatorilor aflate in vigoare in Uniunea Europeana, precum si simplul fapt de a putea face fata concurentei.



"Rezultatele aderarii la UE au fost asimetrice, firmele poloneze beneficiind mai mult decat partenerii lor din Europa Occidentala", a comentat Maciej Grabowski, de la Institutul de Cercetare a Economiei de Piata.



Totusi, asteptarile intreprinzatorilor locali, potrivit carora in urma aderarii legislatia se va stabiliza in sfarsit, nu au fost realizate, deoarece 2004 a fost anul operarii unor modificari la diverse reglementari de ordin legislativ.



Directorii de companii intervievati au precizat ca printre cele mai proaste amendamente s-au numarat cele referitoare la taxa pe valoare adaugata si la accize.





Cercetarea revine in actualitate



Avantul actual al economiei poloneze nu se va putea mentine insa fara promovarea inovatiilor, care sa asigure producerea eficienta a unor bunuri de calitate pentru piata globala.



Aceasta in conditiile in care, si in Polonia, activitatea de cercetare a fost neglijata timp de decenii.



Adjectivul "inovativ" nu este primul care vine in mintea occidentalilor cand vine vorba de Polonia. Germanii, de exmplu, se amuza spunand ca daca vreodata ar veni sfarsitul lumii, cel mai bine este sa te muti in Polonia. Acolo toate se intampla cu zece ani mai tarziu.



Polonia ocupa in prezent un loc modest in Europa, in ceea ce priveste activitatea de cercetare si dezvoltare (R&D). Pentru a fi competitiva la nivel european, Polonia, afirma economistii, trebuie sa investeasca puternic in acest segment.



In prezent, se discuta in parlamentul polonez adoptarea unei noi masuri legislative, legea pentru sprijinirea activitatatii de inovare, care ofera companiilor posibilitatea de a declara drept deductibil fiscal 150% din bugetul de cercetare si dezvoltare. ioana.leaua@zf.ro