Business Internaţional

Polonia: PKO planuieste o mare fuziune cu PZU

27.07.2007, 18:33 15

Rafal Juszczak, presedintele celei mai mari banci din Polonia, PKO BP, a anuntat ca intentioneaza sa continue planurile legate de fuziunea cu o serie de companii pentru a intari pozitia pe piata a institutiei financiare care valoreaza acum 15 miliarde de euro
PKO BP, cea mai mare banca din Polonia, vrea sa-si uneasca fortele cu PZU, compania de asigurari aflata pe primul loc in Polonia, si intentioneaza totodata sa vanda fondul de pensii Bankowy, potrivit celor declarate de presedintele executiv al companiei, scrie Puls Biznesu, un ziar de business din Polonia.
Conservatorii aflati la putere in Polonia au semnalat saptamana trecuta faptul ca vor incerca sa determine fuziunea celor doua companii aflate in proprietatea statului pentru a crea un colos financiar care sa ocupe pozitia de lider pe piata.
"Sper ca ne vom putea aseza la masa negocierilor impreuna cu presedintele PZU cat mai repede posibil," a declarat Rafael Juszczak, presedintele PKO. "Trebuie sa analizam indeaproape posibilitatea infiintarii unui mare grup financiar," a mai spus acesta.
Planurile legate de fuziunea celor doua companii au fost blocate din cauza conflictului cu cei de la Eureko, investitorul strategic de la PZU, conflict legat de preluarea celei mai mari companii de asigurari din Europa Centrala.
"Infiintarea unui asemenea grup este o decizie perfect rationala," a mai spus Juszczak. "Sunt evidente oportunitatile legate de reducerea costurilor. In plus, vom avea si alte beneficii de pe urma numarului mare de clienti si de sucursale pe care le au ambele companii, a mai adaugat acesta.
Potrivit celor declarate de Juszczak, PZU nu va impiedica in niciun fel intentia celor de la PKO de a relua desfasurarea activitatilor legate de asigurari de la zero. Banca isi doreste sa ofere proprietati si produse de asigurare pe viata, mai scrie in Puls Biznesu. PKO va vinde fondul de pensii Bankowy, care are active in valoare de 316 mil. euro.
PKO Bank Polski ar putea intra pe piata bancara din Romania printr-o achizitie, a declarat in urma cu doua luni directorul general Rafal Juszczak.
Desi prezent de trei ani pe piata bancara din Ucraina, polonezul s-a declarat dezamagit de evolutia achizitiei bancii ucrainene Kredobank. Oficialul PKO BP nu exclude efectuarea mai multor achizitii in regiune. Principalele tari in care acesta ar face investitii sunt Rusia, urmata de Romania, Ucraina si Belarus. "Companiile de care suntem interesati se afla in special in Rusia, dar mai exista si altele imprastiate in mai multe tari. Pe langa Rusia, mai avem in vedere mai ales Ucraina si Belarus, dar ne gandim si la Romania", a mai spus Juszczak.
PKO BP vrea sa isi extinda baza de clienti prin atragerea polonezilor care s-au stabilit in afara tarii. Banca intentioneaza sa colaboreze sau sa cumpere institutii cooperative de credit si sa furnizeze servicii pentru cetatenii polonezi din Marea Britanie, a mai spus oficialul.
In ceea ce priveste institutiile cooperative de credit, banca poloneza are in vedere mai multe optiuni, de la incheierea unui acord pentru comercializarea de produse PKO BP si pana la cumpararea efectiva a unor astfel de unitati.