Business Internaţional

Polonia prinde din urma SUA la consum

21.10.2004, 00:00 14



De la inceputul lui 2004, datoria polonezilor a crescut considerabil, scrie saptamanalul Warsaw Business Journal. Polonezii incep sa atinga nivelele americane de indatorare.



In primele noua luni ale anului curent, datoriile gospodariilor poloneze au cunoscut o majorare de 10 miliarde de zloti (2,3 miliarde euro). Cresterea pe ultimele 12 luni a fost de 14% (aproape 14 miliarde zloti-3,27 miliarde euro), ajungandu-se, la sfarsitul lunii septembrie, la 112,6 miliarde zloti, adica 26,3 miliarde euro.



Intermediarii financiari si bancile care ofera imprumuturi pentru achizitionarea de autovehicule si credite ipotecare au anuntat o crestere record a nivelului creditelor acordate. Bancile Lukas, Zagiel, Cetelem si Dom Finansowy QS au cunoscut o majorare a nivelului creditelor de 26% in acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.



Potrivit expertilor bancari, tendinta populatiei de a incerca sa obtina imprumuturi de la banca se va mentine pe un curs ascendent, unul din motive fiind acela ca institutiile de credit isi extind oferta de produse. Un alt motiv este acela ca publicul este tot mai optimist in ceea ce priveste evaluarea situatiei economice din tara.



Analistii europeni se alatura optimismului care a cuprins consumatorii polonezi Ei considera ca Polonia se dezvolta in cel mai rapid ritm, dintre toate statele UE de talie mare. Pe 2004, rata de crestere economica a acestei tari va fi depasita doar de Lituania si Letonia.



Analistii apreciaza ca economia poloneza va creste cu 5,5 procente atat in 2004, cat si in 2005. Ritmul accelerat de dezvoltare va sprijini puterea de cumparare a monedei nationale, care va ajunge pana la 48% din media UE. Expertii sunt de parere ca rata de crestere a produsului intern brut va incetini in curand, cu toate acestea tara ar trebui sa-si mentina un ritm de crestere economica de 5% in urmatorii cativa ani, procent pe care economistii il estimeaza ca fiind de doua ori mai mare decat media UE in acea perioada.



Economia Poloniei este alimentata de consumul intern in crestere, de exporturile competitive si de influxul de fonduri comunitare, care reprezinta circa 4-5% din PIB-ul national. ioana.leaua@zf.ro