Business Internaţional

Polonia s-ar putea sa nu fie de acord cu fuziunea dintre PKN si Mol

02.04.2004, 00:00 13



Autoritatile poloneze vor impiedica fuziunea dintre gigantul petrolier PKN Orlen si corespondenul sau maghiar Mol, daca fuziunea respectiva se va baza pe cotatiile actuale de pe piata ale celor doua companii, informeaza agentia de presa Interfax. O astfel de tranzactie, in opinia oficialilor polonezi, ar asigura o pozitie mai slaba pentru PKN Orlen in entitatea nou-formata.



"Dupa ce vom face toate analizele necesare, vom fi mai in masura sa evaluam fuziunea. Daca vom decide, din punct de vedere al intereselor statului, ca nu este profitabila, atunci Ministerul Trezoreriei nu va fi de acord cu fuziunea", a declarat Tadeusz Soroka, ministrul adjunct al trezoreriei din Polonia.



"Aceasta fuziune ar putea fi o solutie buna, dar pozitia PKN Orlen nu trebuie sa se inrautateasca in noua entitate" a accentuat Soroka. Potrivit aceluiasi oficial, in prezent valoarea de piata a companiei Mol este mai ridicata decat cea a PKN.



Compania poloneza trebuie sa pregateasca pana la sfarsitul lunii aprilie toate planurile si analizele in ceea ce priveste posibila fuziune cu Mol. In prezent, o serie de discutii au loc intre cele doua companii, oficialii Mol declarand recent ca nu vor permite ca discutiile sa depaseasca termenul limita de la sfarsitul lunii. Incheierea negocierilor va permite Ministerului Trezoreriei sa inceapa a treia faza, deja mult amanata, a privatizarii PKN.



La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, PKN Orlen si Mol au semnat un memorandum prin care cele doua companii se angajau sa caute arii de cooperare strategica care sa creeze conditii propice pentru o posibila fuziune. Entitatea formata din alaturarea PKN - Mol ar crea un grup petrolier care isi va desfasura activitatea de la Marea Baltica pana la cea Adriatica. Ambele tari se pregatesc sa adereze la Uniunea Europeana la 1 mai.



Oficialii au comentat ca o fuziune dintre Mol si PKN ar putea fi mai usor de realizat inainte ca Polonia si Ungaria sa devina membre ale Uniunii Europene.



O serie de analisti de pe piata au precizat ca oficiul pentru concurenta din cadrul Uniunii Europene ar putea gasi probleme in ceea ce priveste fuziunea, tinand cont de pozitiile importante detinute de cele doua companii in unele regiuni. PKN detine peste 500 benzinarii in nordul Germaniei, in timp ce Mol a cumparat principalele companii petroliere din Slovacia si Croatia.