Business Internaţional

Polonia va fi cel mai mare beneficiar al bugetului UE

23.02.2004, 00:00 18



Polonia ar putea primi cu mult peste 50 miliarde de euro de la Uniunea Europeana sub forma ajutoarelor de dezvoltare regionala in perioada 2007-2013, devenind cel mai mare beneficiar financiar al UE.



Aceste fonduri vor fi acordate Poloniei, cel mai mare stat din cele care vor adera in luna mai, daca membrii UE aproba propunerile bugetare pe sapte ani ale Comisiei Europene, prezentate in aceasta luna.



"Polonia va fi cel mai important beneficiar al politicii de coeziune a UE. Nu vreau sa ofer cifre exacte, dar Polonia ar putea primi mult peste 50 miliarde de euro", a declarat, la Varsovia, Jean-Charles Leygues, director al Directoratului de Politica Regionala al Comisiei Europene.



In ultimul deceniu, Spania a fost statul membru care a incasat cele mai semnificative ajutoare de dezvoltare regionala.



Leygues a afirmat ca fondurile de sprijin regional, care constituie cea mai mare parte din noul buget al UE, ar putea fi diminuate daca principalii sase contribuabili la bugetul UE reusesc sa-si impuna punctul de vedere, referitor la limitarea cheltuielilor UE la 1% din Produsul National Brut.



Comisia a propus un plafon de 1,24% din PNB, reprezentand circa 1.000 miliarde de euro. Din aceasta suma, aproximativ 336 miliarde de euro vor fi alocate ajutoarelor regionale in 2007-2013.



Conform lui Leygues, marii contribuabili la bugetul UE, precum Germania, ar putea incerca sa obtina reducerea fondurilor de sprijin regional pentru Polonia si alti noi membri daca acestia au avut performante mai putin stralucite in privinta absorbtiei de asistenta financiara in 2004-2006.



In cursul perioadei respective, UE a alocat pentru Polonia peste 11 miliarde de euro, adica aproape jumatate din fondurile totale pe care le-ar putea primi nou-venitii in Uniune.



In afara ajutoarelor regionale, noii membri vor mai primi zeci de miliarde de euro pe parcursul celor sapte ani sub forma de subventii agricole, fonduri pentru securizarea frontierelor si pentru administratie, precum si ca asistenta pentru crestere economica si competitivitate.