Business Internaţional

Portugalia renunţă la ultima tranşă de 2,6 mld. euro din programul de asistenţă de 78 mld. euro

Portugalia renunţă la ultima tranşă de 2,6 mld. euro...

Autor: Anca Dumitrescu

12.06.2014, 21:02 346

"Executivul a decis să nu solicite o nouă prelungire a programului şi, în consecinţă, să nu mai primească ultima tranşă a programului", a declarat Albuquerque la sfârşitul unei şedinţe de guvern, relatează AFP.

Creditorii internaţionali, respectiv Uniunea Europeană şi FMI, urmau să furnizeze Portugaliei o ultimă tranşă de 2,6 miliarde de euro din programul de salvare de 78 de miliarde de euro acordat în mai 2011 în schimbul unui plan de austeritate şi reforme.

Furnizarea fondurilor a fost însă suspendată în aşteptarea unor noi măsuri de austeritate care să le compenseze pe cele respinse la sfârşitul lunii mai de Curtea Constituţională.

Justiţia portugheză a invalidat trei măsuri incluse în bugetul anului 2014, între care o reducere a salariilor funcţionarilor care depăşesc suma de 675 de euro, creând o lipsă de fonduri în buget de circa 600 de milioane de euro.

Guvernul a decis deocamdată să nu aplice măsuri alternative, înainte de a cunoaşte verdictul justiţiei în privinţa altor măsuri de austeritate în vigoare.

Albuquerque a reafirmat determinarea guvernului de a continua consolidarea bugetară şi reformele structurale şi a asigurat că Portugalia a constituit în ultimele luni rezerve importante care îi permit să îşi acopere necesarul de finanţare.