Business Internaţional

Potentiala majorare a ratei dobanzii in SUA apreciaza dolarul

15.06.2004, 00:00 15

Dolarul se apreciaza in continuare pe fondul presupunerilor ca Banca Federala Americana va creste rata dobanzii mai devreme decat se credea.
Dolarul s-a apreciat fata de majoritatea valutelor pe baza speculatiilor ca un raport guvernamental ce va fi publicat azi va arata un  ritm mai rapid de crestere a inflatiei americane, ceea ce va determina banca centrala a SUA sa adopte o politica mai agresiva in privinta ratei dobanzii de referinta.
Preturile bunurilor de consum au crescut cu 0,5% in luna mai, potrivit unui sondaj Bloomberg News, fata de 0,2% in aprilie. Sandra Pianalto, presedintele bancii federale din Cleveland, care are anul acesta drept de vot in privinta politicii monetare, a declarat vineri ca rata dobanzii de 1% "este prea scazuta pentru a fi sustenabila".
"Perceptia generala este ca Fed ar putea creste rata de referinta mai agresiv decat se credea initial", a declarat Francesca Fornasari, specialista in strategie valutara la Morgan Stanley, Londra. "Ne asteptam sa creasca dolarul", care ar putea ajunge la cotatia de 1,1850 dolari pentru un euro in urmatoarele doua saptamani, a mai adaugat ea.
Ieri moneda europeana era cotata la 1,1968 dolari. O lira sterlina era 1,8060 dolari.
Yenul s-a depreciat in urma unui raport publicat duminica in ziarul Economic Observer din China, potrivit caruia banca centrala a tarii, Banca Populara din China, este pregatita sa ridice rata dobanzii pentru a frana economia care a crescut cu 9,8% in primul trimestru. Raportul a fost dezmintit de purtatorul de cuvant al bancii centrale Bai Li. China este al doilea cumparator de produse exportate din Japonia.
Yenul japonez se tranzactiona ieri la cotatia de 110,8850 yeni pentru un dolar american.
Traderii sunt de parere ca factorii responsabilii cu politica monetara din SUA vor creste rata dobanzii de referinta cu cel putin 0,25 puncte procentuale cand se vor intalni la sfarsitul acestei luni.



Efecte in lant
Brazilia, Turcia si alte tari in curs de dezvoltare, care depind de finantarea obtinuta de la detanatorii internationali de obligatiuni, vor inregistra probabil costuri sporite de imprumut din cauza cresterii anticipate a ratei de dobanda in SUA, a afirmat Banca Reglementelor Internationale.
Brazilia si Turcia au suferit de pe urma celei mai semnificative cresteri a costurilor internationale de imprumut care a afectat tarile in curs de dezvoltare in acest an, pe fondul cresterii castigurilor aduse de certificatele de trezorerie americane. Cresterea acestora a fost declansata de presupunerile ca Banca Federala de Rezerve va ridica pe 30 iunie rata dobanzii la creditele interbancare over-night.
Datoria publica a Braziliei reprezinta 80% din produsul intern brut, iar cea a Turciei, 73%, potrivit Fitch Ratings.
Brazilia, cu un deficit bugetar de 21 de miliarde de dolari, trebuie sa obtina fonduri sau sa se imprumute pentru a plati obligatiuni in valoare de 33 de miliarde de dolari scadente in cursul acestui an si de 52 de miliarde de dolari in anul viitor, relateaza Bloomberg. Datoria totala (interna si internationala) a tarii este de 425 miliarde de dolari.
Turcia, a carei tinta de deficit bugetar din acest an se ridica la 31 miliarde dolari si a carei datorie publica este de 206 miliarde dolari, trebuie sa ramburseze in 2004, detinatorilor interni de obligatiuni, echivalentul a 110 miliarde de dolari.



Urmeaza BCE
Oficialii Bancii Centrale Europene sunt ingrijorati ca asteptarile inflationiste sunt in crestere, ceea ce inseamna sanse sporite ca BCE sa ridice trata dobanzii pentru prima oara in ultimii patru ani, in ciuda faptului ca economia este prea slaba pentru a crea locuri de munca.
Asteptarile investitorilor in ceea ce priveste inflatia anuala in urmatorii opt ani au ajuns in aceasta luna la cel mai inalt nivel de la introducerea euro in 1999. Potrivit lui Joachim Fels, economist la Morgan Stanley, aceasta ar putea face ca "BCE sa creasca rata dobanzii in doua luni".
Rata inflatiei in Marea Britanie a atins in mai un maxim in 13 luni si vanzarile retailerilor au crescut semnificativ, ceea ce ar putea determina Banca Angliei sa ridice din nou rata dobanzii in luna august, reiese din sondaje.
Preturile bunurilor de consum au crescut in mai cu 1,5%, iar vanzarile de retail au sporit cu 0,6% in aceeasi luna, relateaza Bloomberg.
Saptamana trecuta, Banca Angliei a crescut rata dobanzii de referinta la 4,5%.