Business Internaţional

Preluarea Abbey isca lupta intre bancile britanice

03.08.2004, 00:00 8



HBOS, a treia banca din Marea Britanie ca marime, se gandeste sa inainteze o contraoferta pentru banca Abbey National, care initial acceptase o oferta de 14,9 mld. $, din partea celei mai importante banci a Spaniei, Santander Centralo Hispano, informeaza Financial Times.



Reprezentanti ai HBOS au declarat in week-end ca "lucrurile se afla intr-o faza incipienta" sI, deocamdata, nu s-a luat nici o decizie certa in aceasta privinta.



Cativa actionari ai HBOS au afirmat ca ar dori sa lanseze o contraoferta pentru fuziunea celor doua institutii bancare. La finele saptamanii trecute pretul actiunilor Abbey s-a ridicat la 567 pence, valoare peste cea oferita de SCH, de 553 pence per actiune. Valoarea pe piata a Abbey depaseste astfel 15,18 mld. $.



In aceasta saptamana, Royal Bank of Scotland, HSBC sI Barclays vor raporta rezultatele preliminare sI vor face public daca vor face sau nu contraoferte. Daca HBOS se va decide sa actioneze, este putin probabil ca aceasta se se produca intr-un interval mai scurt de doua saptamani. Potentialii ofertanti isi mai pot anunta intentiile pana la mijlocul lunii viitoare, cand Santander va tine o sedinta extraordinara, in care se va aproba tranzactia. SCH intentioneaza sa trimita Comisiei Europene o nota oficiala despre oferta lor, in cel mai scurt timp.



Cei de la HBOS considera ca preluarea Abbey ar putea reprezenta ultima oportunitate importanta pentru a-si consolida pozitia pe piata bancara a Marii Britanii.



In prezent se estimeaza ca banca HBOS detine 23% din piata creditelor ipotecare, iar Abbey 12-14%. Acest fapt este perceput de cei de la HBOS ca un atu, avand in vedere ca piata ipotecara britanica este cea mai competitiva din lume la ora actuala, existand peste 100 de concurentI, iar marjele profitului situandu-se pe un trend descendent.



Fuziunea HBOS, cu sediul central in Edinburg, cu Abbey, care isI are sediul la Londra, ar putea aduce controlul asupra a aproape o treime din piata creditelor ipotecare de catre o singura banca.



Oferta HBOS ar putea valoara aproximativ 16 mld. $ sI ar urma sa fie facuta publica in urmatoarele doua saptamani, informeaza Sunday Telegraph.



Potrivit conducerii HBOS, aceasta este singura tranzactie posibila care ar satisface detinatorii de actiuni, ideea centrala fiind de echilibrare a intereselor acestora.