Business Internaţional

Pretul petrolului a inceput sa scada

20.07.2004, 00:00 7

Pretul petrolului crud pe piata futures din New York  a inceput sa scada de la un nivel record pentru ultimile sase saptamani, datorita celor 12 zile de exporturi neintrupte din terminalele din sudul Irakului, informeaza Bloomberg.
Productia terminalului Basra, cel mai mare din Iraq, poate contribui semnificativ la mentinerea nivelului actual al stocurilor americane de petrol brut care sunt cu aproape 9% mai mari decat acum un an. Importurile in SUA, cel mai mare consumator de petrol, au fost cu cca. 5% mai mari in ultimile doua luni, se arata in raportul Departamentului Energiei.
"Teoretic, nu exista nici un motiv ca preturile sa fie la nivelul la care sunt acum", a afirmat Randy Simpson, vicepresedinte raspunzator cu furnizarea si comercializarea la New West Petroleum Inc. din Sacramento, California. "Importurile sunt ridicate iar stocurile sunt la un nivel mai mult decat adecvat", a mai adaugat acesta.
Unii investitori sunt de parere ca preturile ridicate cum ar fi nivelul de peste 40 de dolari pe baril nu pot fi mentinute in conditiile in care valul stirilor despre intreruperi ale furnizarii in Irak sau Nigeria a incetat. Pe de alta parte cresterea cererii justifica micsorarea preturilor.
*Ieri, la bursa din New York, petrolul crud cu livrare in august a scazut cu 18 centi, sau cu 0,44% ajungand la nivelul de 41,12 dolari barilul, la 07:23 a.m., ora New York-ului.
*Contractele futures cu petrol s-au incheiat la un pret mai mare in 31 din ultimele 54 de saptamani sau 57% din timp, investitorii cumparand astfel de contracte pentru a se proteja impotriva potentialelor antruperilor in furnizare din week-end, cand tranzactiile sunt inchise.
Preturile americane la petrol au crescut cu 27% in acest an. La inceputul acestei luni, preturile crescusera datorita temerilor cu privire la activitati de terorism in Arabia Saudita sau unor evenimente precum protestul muncitorilor din Nigeria si intreruperi ale furnizarii din Iraq. Terminalele din sudul Iraqului au furnizat anul trecut aproape 1,8% din totalul mondial de titei.
Cresterea stocurilor si a importurilor SUA s-a produs in conditiile in care OPEC a confirmat saptamana trecuta planurile de a majora cota zilnica a productiei cu 2%, la un nivel de 26 de milioane de barili, incepand cu 1 august, in incercarea de a limita cresterea preturilor. OPEC, rapunzator pentru mai mult de o treime din productia mondiala de titei, deja pompeaza la maximum pentru a satisface cea mai mare crestere din ultimii 24 de ani a cererii globale pentru petrol, conform Agentiei Internationale a Energiei.
dan.zavoianu@zf.ro