Business Internaţional

Pretul petrolului arde pe pietele internationale

16.07.2007, 18:59 25

Pretul petrolului a inregistrat vineri cea mai mare crestere din ultimele 11 luni, depasind 77 de dolari pentru un baril. Cresterea se datoreaza achizitiilor speculative facute in mijlocul unei crize a rezervelor de petrol in Statele Unite, spun analistii economici, potrivit France-Presse.
Cresterea cotatiilor a fost determinata si de anuntul Agentiei Internationale pentru Energie (AIE) conform caruia cererea pentru petrol va creste intr-un ritm mult mai alert in 2008, pana la 88,2 mil. barili pe zi.
In Londra, petrolul Brent, considerat reprezentativ pentru piata mondiala, a crescut cu 1,17 dolari pana la 77,57 de dolari, cea mai mare crestere inregistrata din 10 august 2006.
In New York, pretul petrolului a ajuns la 73,93 dolari, dupa ce a inregistrat o crestere cu 1,43 dolari, scrie AFP. Pentru prima data dupa 11 august 2006, pretul petrolului a ajuns pana la 74 de dolari.
Pretul record la petrol s-a inregistrat pe 8 august 2006 si a fost de 78,65 dolari pentru un baril.
Cotatia petrolului a crescut cu mai mult de un dolar pe baril in New York, respectiv doi dolari in Londra in ultima saptamana.
"A fost o saptamana agitata, plina de schimbari si probleme cu productia in Marea Nordului, un dolar mai slab si OPEC care mentine in continuare presiunea asupra rezervelor globale de petrol," a declarat Mike Fitzpatrick de la Man Financial.
Desi cererea la petrol va creste la nivel mondial in 2008, majorarea productiei si a capacitatii de rafinare va reduce presiunile asupra ofertei, potrivit raportului lunar al Agentiei Internationale a Energiei (AIE), publicat vineri.
Cartelul producatorilor OPEC ar trebui sa mareasca oferta de petrol, mai ales ca ne aflam in plin sezon de vara, cand oamenii intra in vacanta si cererea de petrol creste, au mai spus reprezentantii AIE.
OPEC nu are in vedere majorarea ofertei de petrol pentru a micsora presiunea care exista asupra preturilor , a declarat secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri, saptamana trecuta.
"2008 se vede in acest moment un an mai confortabil decat 2006 sau 2007, daca ne gandim la capacitatea de productie si de rafinare", au concluzionat oficialii AIE.