Business Internaţional

Pretul petrolului, sensibil la incidentele din Irak

27.08.2004, 00:00 18



Contractele futures pe petrol au crescut cu 1,3% in New York, recuperand teren dupa ultimele patru zile in care au inregistrat cel mai mare regres din ultimele 9 luni, informeaza Bloomberg. Unul dintre motivele acestei evolutii il reprezinta recentul atac asupra unei moschei din Irak ce a facut 25 de victime, episod ce a renascut temerea referitoare la o reducere a ofertei de pe piata mondiala.



Ccomparativ cu anul trecut, contractele futures pe petrolul brut au castigat 37% in principal datorita ingrijorarii aparitiei unor intreruperii a fluxului de aprovizionare din Irak din cauza insurgentilor locali ce au atacat conductele destinate exportului.



"Multe probleme majore nu si-au gasit inca rezolvarea. E suficient un nou atac cu bomba in Irak pentru ca preturile sa creasca din nou", a declarat Anthony Nuan, manager pentru afacerile cu petrol la divizia din Tokyo a Mitshubishi.





Gazolina



Depatamentul de energie al Statelor Unite a declarat ca rezervele de gasolina au ramas neschimbate, 205,7 milioane de barili, comparativ cu declinul de 2,25 milioane de barili previzionat de analistii intervievati de Bloomberg.



Importurile de gazolina a Statelor Unite au evoluat 11 procente catre 992.000 de barili zilnic in cursul saptamanii trecute. Cererea pentru acest produs s-a diminuat totusi cu 1%, atingand 9,4 milioane de barili pe zi.



"Faptul ca rezervele noastre nu s-au diminuat deloc spune totul", a spus David Aleman, director la Axis Trading din California. "Preturile mai mari au indepartat o parte din cerere".





Petrolul si OPEC



Inventarul rezervelor de petrol ale Statelor Unite efectuat saptamana trecuta a consemnat o scadere de 1,7 milioane de barili zilnic catre 291,3 milioane de barili, mentinand totusi nivelul cu 3,4 procente peste cel al anului trecut. "Intrarea in iarna poate atrage o scadere a rezervelor, iar un nou incident extern poate produce un nou raliu al preturilor pentru petrol", a declarat Nunan. Luptele din apropierea orasului Najaf au injumatatit exporturile de petrol din terminalelle Golfului Persic timp de doua saptamani.



Presedintele OPEC, Purnomo Yusgiantoro, a declarat ca organizatia pe care o conduce doreste ca titeiul sa se ieftineasca intr-un ritm mai rapid, si ca, in sedinta de pe 15 septembrie, se va discuta cresterea plafonului oficial de productie.



"Daca ajungem la concluzia ca e necesar sa ridicam plafonul de productie, vom analiza cata capacitate disponibila are fiecare membru al OPEC", a spus Purnomo.



El a adaugat ca OPEC se va intalni cu alti producatori de petrol pentru a discuta despre modalitatile de a face pretul petrolului sa scada si sa se stabilizeze.



Pe piata americana, barilul de titei s-a ieftinit cu sase dolari fata de valoarea-record de 49,40 dolari de saptamana trecuta. Ieri la ora 15.00 barilul de petrol valora 43,04 dolari la bursa din New York.



"Pretul petrolului scade pentru moment, dar nu foarte rapid. Noi speram ca va continua sa scada, pana la aproape 30 dolari barilul", a spus Purnomo.



Presedintele OPEC, care ocupa si functia de ministru indonezian al Petrolului, a adaugat ca organizatia produce, in prezent, cu doua milioane de barili pe zi peste plafonul sau oficial de 26 milioane de barili pe zi.



Conform regulilor proprii, destinate mentinerii pretului de referinta al petrolului intre 22 si 28 dolari, OPEC poate lua in calcul cresterea productiei daca pretul de referinta depaseste limita superioara pentru mai mult de 20 de zile lucratoare consecutive.
andrei.frunza@zf.ro