Business Internaţional

Pretul ridicat al petrolului incepe sa muste din economia americana

29.10.2004, 00:00 9



Economia americana a continuat sa creasca in luna septembrie si in prima parte a lunii octombrie, dar a fost franata de nivelul record atins de pretul petrolului, se arata intr-un raport emis de banca centrala a SUA, preluat de BBC News.



"Costurile ridicate ale energiei au restrans consumul si investitiile", precizeaza Banca Federala de Rezerve. Ca rezultat, sustin reprezentantii Fed-ului, cresterea economica nu a fost la fel de puternica in toate zonele. In unele regiuni precum cele din jurul New York sau San Francisco, cresterea a fost calificata drept "moderata".



Raportul a fost intocmit printr-un sondaj care a urmarit activitatea mediului de afaceri din SUA, cea mai mare economie din lume.



Potrivit unor analisti, banca ar putea acum amana majorarea ratei dobanzii, pe care piata o asteapta in luna noiembrie.



Cu toata cresterea costurilor cu materiile prime, si in ciuda declaratiilor companiilor ca au reusit sa transfere o parte din acestea pe seama cumparatorilor, majorarea preturilor nu a fost semnificativa.



Potrivit unui raport dat publicitatii marti, indicele de incredere al consumatorilor americani a atins in luna octombrie un minim pentru o perioada de sapte luni. S-ar parea deci ca exista destule dovezi pentru ca banca centrala sa nu mai ridice target-ul de rata a dobanzii la imprumuturile interbancare over-night, cu ocazia intalnirii din noiembrie.



Cu toate acestea, unele banci mari, printre care JP Morgan si Goldman Sachs, considera probabila nu numai o majorare in luna noiembrie, ci si una ulterioara in decembrie.



Banca Federala de Rezerve a majorat rata dobanzii de trei ori din luna iunie a acestui an, pana la nivelul actual de 1,75%, pe masura ce redresarea economiei americane a prins avant.



Firmele incluse in sondajul realizat de Fed au declarat ca le ingrijoreaza cel mai mult pretul ridicat al petrolului, al benzinei, al metalelor si al materialelor de constructii. Uraganele, vremea calduroasa si incertitudinile privind rezultatul viitoarelor alegeri prezidentiale au afectat consumul in unele zone, sustin companiile.



Piata muncii a dat si ea semne de dinamism mai accentuat, peste 50% din districte raportand o crestere a cererii pentru ajutoare temporare.





Pretul petrolului scade



Pretul petrolului si-a continuat ieri declinul, dupa ce informatii guvernamentale au aratat ca rezervele de titei ale SUA au inregistrat o crestere surprinzatoare, peste asteptari, de patru milioane barili.



Cu toate acestea, pretul petrolului ramane cu 60% peste nivelul de la inceputul acestui an, pe fondul unei cereri in continuare puternice si a ingrijorarilor privind posibile intreruperi ale productiei in diverse zonde de pe glob, precum Nigeria si Norvegia, cel mai mare producator din Africa si respectiv al treilea exportator mondial de titei.



Potrivit lui David Thurtell, de la Commonwealth Bank of Australia, Sydney, preturile la titei ar putea creste din nou. "O racire brusca a vremii sau o oarecare alta problema si am putea cu usurinta ajunge iar la acele niveluri", a explicat el.



In ciuda sporului de 4 milioane, rezervele SUA sunt inca cu 9 milioane barili sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent.



Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol a cerut guvernului american sa-si foloseasca rezerva de urgenta pentru a reduce in continuare preturile, dar Washington-ul a respins solicitarea.



Cererea pentru petrol a cunoscut un salt puternic in 2004, alimentat de boom-ul economiei chineze si de consumul ridicat in SUA.



Ieri, pretul titeiului la New York era de 51,66 dolari/baril.