Business Internaţional

Previziuni sumbre privind cresterea economica din zona euro

06.04.2005, 19:59 34

Comisia Europeana si-a redus previziunile privind cresterea economica din zona euro de la 2% la 1,6%. Este a doua reducere in sase luni datorata pretului mare al petrolului si somajului in crestere.
"Este foarte important pentru noi ca economiile europene sa isi accelereze cresterea. Trebuie sa avansam cu agenda reformelor structurale din economie", a spus Gordon Brown, ministrul de finante al Marii Britanii.
"O crestere de 1,6% este inca foarte ambitioasa. Suferim in continuare din cauza pretului petrolului iar somajul este unul dintre motivele consumului dezamagitor", a spus Jorg Kramer, economist la HVB Group.
Comisia, partea executiva a Uniunii Europene, anticipeaza ca somajul in crestere precum si incetinirea expansiunii vor impinge in acest an deficitul bugetar al Germaniei, Italiei, Greciei si Portugaliei peste limita de 3%. Deficitul de 3,3% al Germaniei va fi maximul ultimilor patru ani. Italia ar depasi limita pentru prima data de la introducerea din 1999 a monedei unice.
Economia Marii Britanii a crescut in medie cu 2,8% pe an de la instalarea la putere a Partidului Laburist din anul 1997. "In Marea Britanie cred ca vom asista la o crestere puternica a sectorului manufacturier si a exporturilor. In ciuda pretului mare al petrolului, economia britanica va continua sa creasca si in acest an cu o rata mai mare decat restul Uniunii Europene", a continuat Gordon Brown. Chiar daca deficitul bugetar a fost de 3,4%, Fondul Monetar International a descris ca "impresionante" realizarile guvernului din insula.
Germania este cea mai neperformanta economie dintre toti cei 25 de membri ai Uniunii, cu o crestere previzionata de doar 0,8%. Conform acelorasi previziuni, cresterea economica din acest an a Statelor Unite va fi de 3,6%.