Business Internaţional

Productia si somajul, mana in mana

05.01.2005, 00:00 8



Sectorul de productie din Europa si SUA a intrat pe o panta ascendenta spre sfarsitul anului 2004, dar in randul firmelor din domeniu se inregistreaza, inca, scepticism in legatura cu realizarea unor eventuale noi angajari de personal, transmite Reuters.



Mai multe sondaje de opinie realizate in cadrul catorva mii de companii producatoare din SUA si zona euro au indicat o relansare a activitatii in luna decembrie a anului trecut, pe baza cresterii numarului de comenzi din partea comerciantilor.



In zona euro, companiile au inregistrat prima accelerare a activitatii din ultimele cinci luni, ceea ce a redus temerile legate de recesiunea sectorului de productie si a dus la cresterea optimismului cu privire la capacitatea exportatorilor de a face fata avansului recent al euro fata de moneda americana.



Pe de alta parte, reducerea marjelor de profit si intensificarea competitiei au blocat planurile de angajare de personal nou.



Bancile centrale, insa, nu par a fi foarte ingrijorate de aceasta situatie, intrucat presiunile inflationiste determinate de cresterea productiei sunt atenuate de mentinerea unei rate destul de ridicate a somajului.



"Trebuie sa asteptam si sa vedem cat de grava este situatia", a declarat presedintele Rezervei Federale din Richmond, Jeffrey Lacker.



Conform unui studiu realizat de institutul american de management al livrarilor (Institute for Supply Management), indicele productiei din SUA a crescut la 58,6 puncte in luna decembrie, fata de 57,8 in luna anterioara.



Un indice mai mare de 50, asa cum a fost in ultimele 19 luni, sugereaza ca sectorul de productie, care reprezinta aproximativ o sesime din economia americana de 10.900 de miliarde de dolari, se afla in crestere.



Totusi, indicele referitor la noile angajari a atins cel mai redus nivel din ultimele 14 luni, scazand cu 4,9 puncte fata de luna noiembrie, pana la 52,7 puncte.



La randul sau, firma de cercetare NTC Research a aratat ca indicele care reflecta atitudinea managerilor din zona euro fata de achizitii a crescut la 51,4 puncte in decembrie, dupa ce cu o luna inainte s-a situat la cel mai scazut nivel din ultimele 14 luni, respectiv 50,4 puncte.



Indicele pentru evolutia productiei si a comenzilor noi a avansat, la randul sau, pentru prima data dupa iulie 2004.



Cea mai semnificativa crestere a fost inregistrata la nivelul Germaniei - principala economie din zona euro. Datele referitoare la situatia din Franta si Spania au fost, de asemenea, pozitive, in vreme ce cifrele pentru sectorul de productie din Italia au semnalat o continuare a tendintei descendente. dan.zavoianu@zf.ro