Business Internaţional

Profetul realităţii virtuale: cum a ajuns Palmer Luckey la 21 de ani să-şi vândă afacerea cu 2 miliarde de dolari?

Profetul realităţii virtuale: cum a ajuns Palmer Luckey...

Autor: Luciana Georgescu

29.03.2014, 15:13 2716

”Sunt un iubitor de tehnologie, un scriitor, un programator, un grafician şi fondatorul ModRetro şi OculusVR Inc.”, aşa se descrie Palmer Luckey pe contul lui de Twitter.

Luckey, în vârstă de 21 de ani, a intrat în atenţia presei marţi 25 martie, când Facebook a achiziţionat OculusVR, companie care activează în domeniul realităţii virtuale, pentru suma de 2 miliarde de dolari (1,46 miliarde de euro).

“Sunt din Long Beach, California. Îmi place să construiesc lucruri. Tatăl meu vindea maşini şi mama mea era casnică. Deşi pentru multă vreme am făcut cursuri de acasă, la vârsta de 14-15 ani am mers la un liceu de stat, unde studiam materii normale precum istorie sau matematică, iar în 2010 am fost admis la California State Universty, la secţia jurnalism”, a declarat Luckey într-un interviu pentru siteul EuroGamer.

În timp ce prietenii şi colegii de la facultate îşi umpleau timpul cu activităţi de natură socială, iubitorul de tehnologie petrecea ore întregi în garajul părinţilor în încercarea de a modifica display-uri pentru gadgeturi montate pe cap.

Pasiunea tânărului îşi are origininea în numeroasele cărţi de science fiction, care vorbeau despre tehnologii imposibile şi gadegeturi, pasiune alimentată mai târziu de apariţia Internetului, care avea să îi pună la dispoziţie mijloacele necesare pentru a-şi concretiza ideile. 

Acesta a fost primul contact al lui Luckey cu industria ce avea sa-i aducă renumele şi 2 miliarde de dolari la doar 21 de ani.

Luckey era pasionat şi de jocuri. Obişnuia să petreacă ore întregi în faţa calculatorului, jucându-se Team Fortress 2 şi Fallout 3. Cumpăra monitoare din ce în ce mai mari, monitoare 3D, îşi lega mai multe monitoare la acelaşi PC, în încercarea de a construi cel mai mare montaj pentru jocurile pe calculator. “Era un fel de obsesie. Voiam o grafică care să redea cât mai clar senzaţia de realitate”, a declarat tânărul pentru siteul Kotaku.

Facebook a achiziţionat marţi 25 martie OculusVR pentru 2 miliarde de dolari. Mark Zuckerberg, directorul executiv al Facebook, a declarat că achiziţia reflectă convingerea sa că realitatea virtuală este pasul următor în revoluţia tehnologică. Decizia Facebook i-a luat prin surprindere pe experţi pentru că OculusVR este o companie mică, la început de drum, care încă nu a livrat efectiv produse clienţilor.

Drumul către Oculus Rift, casca de realitate virtuală care se zvoneşte că va fi lansată în vara acestui an, a început în 2009, când Palmer avea doar 16 ani. “Planul meu nu era să inventez ceva; voiam doar să cumpăr ceva – presupuneam că trebuie să existe o piesă de tehnologie foarte bună care ar putea fi folosită pentru jocuri”, a spus tânărul. Astfel, a început să strângă bani din reparaţii de telefoane mobile, făcea servicii pentru diverse persoane şi a lucrat la un centru de sport nautic, unde trebuia să lustruiască bărci şi să cureţe curtea. Deşi sumele câştigate au fost folosite în cadrul unor licitaţii pentru cumpărarea, la preţuri foarte mici, de display-uri pentru gadgeturi montate pe cap, Luckey a realizat că nu poate găsi piese suficient de sofisticate pentru a-şi pune în aplicare ideile.

A început să dezasambleze obiectele achiziţionate de la licitaţii, să analizeze plusurile şi minusurile şi să le modifice astfel încât să le poată găsi o întrebuinţare. “Odată cu trecerea timpului, am realizat că singura modalitate de a face ceva cu adevărat bun, este să uit de toate manualele de design pe care le-au folosit şi alţii şi să încep de la zero”

Planul antreprenorului a fost să se folosească de serviciul de finanţare Kickstarter, cu scopul de a strânge fondurile necesare pentu a dezvolta un produs cu mult inferior versiunii actuale, însă era nevoie ca Luckey să deţină o companie pentru a se încadra regulilor impuse de platforma pentru proiecte creative. Aşa a fost înfiinţat OculusVR.

“Acela a fost momentul când am intrat în atenţia publicului. De la 40-50 persoane interesate de iniţiativa noastra, s-a ajuns la mii de oameni”.

La 19 ani, Luckey a renunţat la facultate şi s-a dedicat în întregime pasiunii sale. “M-am gândit că pot merge la şcoala oricând, dar oportunităţi de acest fel nu vin foarte des, iar dacă nu dau tot ce am mai bun acum, voi regreta acest lucru toată viaţa”, a spus fondatorul OculusVR.