Business Internaţional

Profitul EADS isi ia zborul

10.03.2005, 00:00 19

Cea mai mare companie aeronautica a Europei, European Aeronautic, Defense & Space Co. (EADS), si-a modificat previziunile pentru anul 2005 in asteptarea cresterii numarului de avioane Airbus SAS vandute. Revizuirea previziunilor a aparut pe fondul cresterii profitului aferent trimestrului patru al anului trecut.


Profitul net trimestrial a crescut cu 8%, pana la 433 de milioane de euro, adica 0,54 euro pe actiune, fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile insa au scazut cu 11% ajungand astfel la 10,3 miliarde de euro.


EADS urmareste imbunatatirea ratelor de rentabilitate si la alte unitati, in afara de Airbus, care reprezinta trei sferturi din vanzari si 90% din profit.


Pentru anul urmator EADS anticipeaza vanzari de 350-360 de aeronave, insotite de o crestere corespunzatoare a veniturilor.


In ultimii trei ani divizia spatiala a disponibilizat 3.300 de persoane, adica aproape un sfert din totalul posturilor, pentru a deveni profitabila.


Ieri, EADS a crescut nivelul previzionat al castigurilor pentru anul 2005 pana la 2,6 miliarde de euro de la 2,4 miliarde de euro, prag previzionat in ianuarie.


Profitul anual in 2004, 1,03 miliarde de euro sau 1,20 euro pe actiune, a fost cu 60% mai mare decat cel inregistrat in 2003.


Anul 2004 a insemnat pentru divizia de aparare si sisteme de securitate o scadere a vanzarilor cu 1%, ajungand la 2,18 miliarde de euro, insa profitul a crescut cu 60% fata de rezultatele din 2003.


O posibila preluare a celui mai mare producator european de electronice pentru aparare, Thales SA, "nu este de actualitate", afirma Philippe Camus, director general.


In urma performantelor companiei, Consiliul de Administratie va propune Adunarii Generale a Actionarilor distribuirea unui dividend in valoare de 0,5 euro pe actiune.


"Propunerea acestui dividend scoate in evidenta intentiile noastre de a imparti cu investitorii fructele succesului EADS. Este o dovada ca EADS intra intr-o noua perioada de crestere", a mai spus Camus.