Business Internaţional

Profituri mai mari in sectorul bancar polonez

01.11.2004, 00:00 11



Bancile poloneze spera ca redresarea economica si integrarea in Uniunea Europeana sa influenteze pozitiv si sectorul bancar.



Dupa stagnarea economica din 2001-2002, bancile asteapta pentru acest an majorari semnificative ale profiturilor, dupa cresterea de 21% de anul trecut, relateaza Financial Times.



Costurile au scazut in urma reducerii de personal din sediile principale si a diminuarii filialelor de la peste 14.000 la 12.000.



De asemenea, autoritatile au mai redus din restrictii. In luna octombrie a anului trecut s-a convenit asupra reducerii depozitelor pe care bancile trebuie sa le faca la centru, la 3,5% din active. Mai mult, pentru prima data, banca centrala va plati dobanda la nivelul pietei pentru astfel de depozite.



In tot acest timp, creste nivelul creditelor acordate, in ciuda unei cereri slabe din partea marilor corporatii. Cresterea are la baza raspandirea creditului de consum, cu evolutii rapide ale creditului ipotecar, la un ritm de 30% pe an.



Bancile spera ca aderarea la UE sa genereze o permanenta crestere a afacerilor, in special a proiectelor care necesita cofinantare. Aceste proiecte pot fi de mare anvergura, precum cele de reabilitare a drumurilor, sau de mica anvergura, precum imprumuturile acordate intreprinderilor mici si mijlocii.



Krzysztof Pietraszkiewicz, presedinte al Uniunii Bancilor Poloneze, a declarat: "Simplul fapt al integrarii Poloniei in UE a generat o mai mare incredere in sectorul bancar polonez."



"Sectorul bancar polonez este unul foarte dinamic si foarte stabil", crede Krzysztof Rybinski, vice-guvernator al Bancii Nationale a Poloniei.



Totusi, mai sunt si probleme. Desi crerea creditului de consum este puternica, in crestere cu 10% pe primele opt luni ale lui 2004, intreprinderile poloneze sunt reticente fata de noi imprumuturi.



Creditele acordate companiilor din afara sectorului financiar au scazut cu 2,1% in aceeasi perioada, conform Bancii Centrale. Potentialii clienti, in special micile intreprinderi, se plang ca nu pot accesa aceste credite deoarece restrictiile bancilor sunt prea dure.



Unii dau vina pe bancile straine -doua treimi din sectorul polonez- pentru importarea regulilor din vestul Europei, regul care nu corespund realitatii de pe piata poloneza, mai putin matura.



"Greutatea cu care intrprinderile mici si mijlocii obtin credit reprezinta o problema si pentru noi. Bancile au reactionat la recesiunea din 2001-2002 prin inasprirea conditiilor de creditare", a adaugat Rybinski.



Janusz Jankowiak, economist sef la BRE, o banca comerciala de top din Polonia, a declarat ca problema de baza este mult mai adanca si isi are originea in retincenta dobandita de majoritatea intreprinzatorilor in perioada de tranzitie de la comunism la capitalism. Afaceristii prefera sa recurga la propriile resurse, desi acestea sunt uneori insuficiente. Totusi, bancherii cred ca rolul creditelor va creste odata cu fluxul fondurilor europene.



Bancile vor deveni mai flexibile in finantarea micilor intreprinderi daca proiectele sunt avizate si cofinantate de institutii europene.



Astfel va ramane destul loc pentru crestere inainte ca fondurile europene asociate integrarii sa se termine.



Urmatoarea provocare a sectorului bancar din Polonia este competitia internationala. Primele cinci banci poloneze detin sub 50% din piata, cel mai slab nivel din Europa Centrala. Bancile din Ungaria pot fi de asemenea concurenti seriosi. Competitia s-ar putea majora odata cu privatizarea partiala a PKO, cea mai mare banca din Polonia. Actiunile sale vor intra pe bursa din Varsovia la inceputul lunii noiembrie.



Desi banca va ramane sub control de stat, 30% din actiuni sunt oferite investitorilor privati, care vor avea dupa aceea toate drepturile pentru a cere managementului imbunatatirea indicatorilor financiari, facand astfel presiune asupra concurentei.



PKO a luat rolul unui campion national in sectorul bancar polonez. Statul are de asemenea interes in mentinerea unei pozitii puternice in fata competitiei reprezentate in principal de bancile straine.



Bancile cu capital strain nu sunt in preferintele politicienilor polonezi, iar guvernul nu isi va schimba probabil politica pana la alegerile de anul viitor.



Principalul partid din opozitie, Platforma Civica, sustine politici economice liberale dar principalul sau partener in coalitie - PiS - sprijina companiile cu capital de stat in sectoare strategice, inclusiv cel bancar.



Rybinski crede ca bancile vor raspunde la conditiile de pe piata prin fuziuni. Dar cu cele mai mari banci aflate sub controlul grupurilor bancare internationale, precum Unicredito(Italia), KBC(Belgia) si Bank Austria, subsidiara a HVB(Germania), marile decizii asupra sistemului bancar polonez sunt deja in mainile strainilor.



Pentru cele mai multe banci internationale, pozitia lor pe piata poloneza ramane un element cheie in strategia de investitii in spatiul Europei Centrale si de Est.