Business Internaţional

Profiturile băncilor din UE vor fi subţiate din cauza taxelor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

10.01.2011, 23:56 23

Unele dintre cele mai mari bănci ale Europei şi-ar putea vedeapână la un sfert din profituri evaporându-se ca urmare a impactuluicombinat al unui număr de zece taxe noi impuse asupra bilanţurilorlor în diferite ţări de pe continent, scrie Financial Times.

Conform unui raport al Uniunii Europene pregătit pentrureuniunea Consiliului European de luna trecută, banca francezăCrédit Agricole va fi cel mai puternic afectată de noile taxeintroduse, care ar putea absorbi până la 24% din profiturile bruteale acesteia.

Următoarele cele mai afectate bănci vor fi ING, grupul olandezcare şi-ar putea vedea 21% din profituri dispărând, şi Danske Bankdin Danemarca, ce ar putea pierde 15% din profituri, conformestimărilor incluse în raport.

Băncile nu sunt însă de acord cu amploarea impactului pe carenoile taxe impuse sectorului bancar îl vor avea asupra bilanţurilorlor.

Oficialii Crédit Agricole au declarat că potrivit calculelorbanca va plăti 64 de milioane de euro (82,68 milioane de dolari) încontul taxei franceze, echivalent cu 4 procente din profitul brutînregistrat în anul 2009, descriind expunerea sa faţă de noile taxedin alte ţări drept "neglijabilă".

Crédit Agricole a raportat un profit brut în valoare de 1,5miliarde de euro pe 2009. Este a treia mare bancă listată aFranţei, fiind controlată de o reţea de creditori regionali.

Franţa, Marea Britanie şi Germania au introdus noi taxe asuprasectorului bancar, iar alte şapte ţări din Europa, Belgia,Danemarca, Cipru, Austria, Portugalia, Ungaria şi Suedia, dispun descheme similare sau se pregătesc să le introducă.