Business Internaţional

Prudential isi demite directorul general

25.03.2005, 00:00 13


Jonathan Bloomer, directorul general al Prudential, a doua mare companie de asigurare din Marea Britanie, a fost demis la patru luni dupa vanzarea unui pachet de actiuni in valoare de un miliard de lire sterline (1,44 mld. euro), decizie care nu a fost pe placul investitorilor, informeaza Bloomberg.


In urma tranzactiei pretul actiunilor Prudential a crescut cu 5,3%.


Bloomer, in varsta de 51 de ani, va parasi compania la 5 mai, dupa zece ani de activitate la Prudential, din care timp de cinci ani a ocupat pozitia de director general. Decizia lui din 2004 de a strange fonduri printr-o oferta de drepturi de subscriere a coborat pretul actiunilor cu 12% in trei zile. El va fi inlocuit cu Mark Tucker, directorul financiar de la banca HBOS, in varsta de 47 de ani. "Multi oameni il voiau demis", a spus Philip Graves, manager la Britannic Asset Management din Glasgow, care detine un portofoliu de actiuni de aproximativ 20 miliarde de dolari (15,4 mld. euro).


"Acestia nu au fost prea incantati de afacerea cu drepturile de subscriere", a continuat el.


Insa vanzarea de actiuni nu a fost singura ocazie in care Bloomer si investitorii nu au fost pe aceeasi lungime de unda. Prudential a micsorat dividendele acordate in 2003, pentru prima data de la primul razboi mondial. Mai tarziu a retras propunerea pentru un nou plan de remunerare a conducerii executive, cu care actionarii nu erau de acord. In august 2004, Bloomer a renuntat, dupa sapte luni, la cautarea unui cumparator pentru Egg, divizia de Internet banking a Prudential. "In mod clar, sunt foarte dezamagit de decizia Consiliului de Administratie, dar nu le port ranchiuna", a fost declaratia facuta de Bloomer.


Presedintele Prudential, David Clementi, a adus argumente pentru vanzarea de actiuni din noiembrie, spunand ca a fost "o decizie buna". Compania nu isi va schimba strategia sub conducerea lui Tucker, a continuat Clementi, si se va concentra in continuare pe posibilitatile de crestere din Asia, Statele Unite si Marea Britanie.


David Clementi a facut si o scurta caracterizare a lui Tucker, spunand ca trecutul si experinta acestuia il recomanda ca foarte potrivit pentru a conduce Prudential spre urmatoarea treapta a dezvoltarii grupului. "Tucker este foarte respectat in domeniu si in comunitatea financiara", a adaugat el.