Business Internaţional

Putin cunoaste cumparatorul misterios al Iuganskneftegaz

23.12.2004, 00:00 14



Presedintele Vladimir Putin a reasigurat intreaga lume ca noii proprietari ai Iuganskneftegaz au in spate multi ani de experienta in sectorul energetic, dar nu a dezvaluit insa cine este in spatele misterioasei compani care a preluat 10% din productia de petrol a Rusiei, scrie The Moscow Times.



"Din cate stiu eu, actionarii Baikal Finance Group sunt persoane care lucreaza in sectorul energetic de mai multi ani", a declarat Putin in cadrul unei conferinte de presa la care a participat si cancelarul german Gerhard Schroeder.



Licitatia pentru principala unitate de productie a Iukos (Iuganskneftegaz aduce 60% din productia Iukos), castigata de Baikal Finance Group in urma unei oferte de 9,35 mld. dolari (7 mld. euro), a socat atat investitorii cat si guvernul american. Noul proprietar are aceeasi adresa cu un magazin de alimente din Tver (nord-vestul Rusiei). "Am comunicat in repetate randuri guvernului rus ca maniera in care trateaza cazul Iukos ar putea avea un efect negativ atat asupra investitiilor straine in Rusia cat si asupra economiei globale", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan.



Putin a fost primul care a declarat ca ii cunoaste pe castigatorii licitatiei, dupa ce luni, ministrul de finante Alexei Fudrin, spusese ca nu are nici o informatie despre acest subiect.



"Din cunostintele mele, (actionarii) intentioneaza sa-si dezvolte relatii de afaceri cu alte companii rusesti din sectorul energetic care sunt interesate de activele companiei", a declarat Putin.