Business Internaţional

Putin tine cu bautorii de bere

13.01.2005, 00:00 10



Producatorii de bere din Rusia au exultat la aflarea vestii ca presedintele rus Vladimir Putin a facut uz in mod surprinzator de dreptul sau de veto in cazul legii care ar fi intrezis consumul de bere in spatii publice, scrie The Moscow Times.



Consiliul Federal a aprobat proiectul de lege la 8 decembrie anul trecut, dupa ce respinsese un alt proiect anterior inaintat de Duma de Stat deoarece considerase ca nu era suficient de strict.



Proiectul revizuit, aprobat de ambele camere ale parlamentului, prevedea interzicerea consumului de bere in locatiile de transport in comun si in apropierea cladirilor destinate evenimentelor sportive si culturale. De asemenea, se interzicea consumul de bere pe strada, in spatiile medicale, in centrele de invatamant si in interiorul organizatiilor de tineret.



Intr-o scrisoare adresata presedintelui Dumei de Stat, Boris Gryzlov, Putin sublinia "necesitatea promovarii unor legi pentru protectia moralitatii si sanatatii populatiei, si in special a minorilor". Putin adauga, totusi, ca "unele schimbari la prevederile legii vor permite autoritatilor locale sa fie mai flexibile in aplicarea restrictiilor asupra consumului de bere si a bauturilor pe baza de bere".



Sindicatul Berarilor din Rusia, care a facut un lobby agresiv impotriva legii, a salutat veto-ul presedintelui.



"Legea este foarte confuza si extrem de greu de pus in practica", spune Vyacheslav Mamontov, presedintele sindicatului. "Cred ca acesta a fost principalul motiv pentru care presedintele a raspuns cu un veto", a precizat el.



Insa deputatii par insa hotarati sa nu renunte la acest proiect de lege. Lyubov Sliska, prim vicepresedinte al Dumei deStat a declarat agentiei Interfax ca in cel mai scurt timp camera inferioara a parlamentului va initia revizuirea legii.



Sliska a afirmat ca este acord cu criticile aduse de Putin in legatura cu faptul ca unele locatii in care se prevede interzicerea consumului de bere nu erau clar specificate.



Analistii considera ca, in eventualitatea intrarii in vigoare a unei legi similare, aceasta ar da o lovitura violenta pietei berii din Rusia, a cincea mare piata din lume.



"Daca legea consumului de bere va fi aprobata si va intra in vigoare, acest lucru ar avea un impact nimicitor pentru industria berii din Rusia", crede Georgy Tvalchrelidze, analist la Business Analytica.



Restrictionarea spatiilor in care este permis consumul de bere va avea efecte mult mai devastatoare asupra industriei decat cea care interzicea aparitia reclamelor la bere pe posturile de televiziune intre orele 7 dimineata si 10 seara, spune Tvalchrelidze.



"Aceasta masura a avut un efect oarecum dezamorsat deoarece oamenii nu uita instantaneu toate brandurile de bere pe care le stiu", spune el.



Consumul de bere s-a dublat in ultimii cinci ani, fiind una dintre cauzele importante a ratei ridicate a alcoolismului inregistrata in Rusia. Aproximativ 30% din berea cumparata este consumata imediat, de vreme ce pentru multi rusi este destul de costisitor sa cumpere alcool in restaurante si baruri.