Business Internaţional

Rata dobanzii, in crestere de ambele parti ale Atlanticului

25.06.2004, 00:00 19

Rezerva Federala ar putea majora, saptamana viitoare, ratele la principalele dobanzi din SUA, pornind de la nivelurile "nefiresc de mici" pentru o perioada in care avantul cererii la nivel mondial si pretul ridicat al petrolului au adus inflatia intr-o zona care provoaca ingrijorare.
"Ne asteptam sa asistam, la sfirsitul lunii iunie, la o crestere a ratelor dobinzilor in SUA. Chiar daca ar urca cu doua puncte procentuale in urmatorii doi-trei ani, ceea ce cred ca este posibil, nu exista nici un motiv pentru care ar afecta piata. Impactul imediat asupra rambursarii datoriilor ar fi nesemnificativ", a declarat Anne Krueger, adjunctul directorului executiv al Fondului Monetar International (FMI).
 Analistii se asteapta ca rata de referinta a dobanzii stabilita de Banca Centrala a SUA sa creasca cu 0,25 puncte procentuale pana la un nivel de 1,25%.
Si Banca Angliei va creste din nou rata dobanzii, dupa decizia unanima de miercuri a comitetului de politica monetara a bancii centrale a Marii Britanii. Aceasta va fi prima crestere consecutiva a ratei dobanzii in peste patru ani. Comitetul de politica monetara al Bancii Angliei a crescut rata dobanzii cu 0,25 puncte procentuale, in mai si iunie, ceea ce a ridicat rata de referinta la 4,5%.
Urmatoarea crestere a dobanzii va fi operata probabil de abia in luna august, afirma economisti din City, centrul financiar al capitalei britanice.
Raportul bancii centrale arata ca daca ratele de dobanda raman neschimbate, inflatia, calculata pe baza indicelui preturilor bunurilor de consum, ar depasi tinta de 2%.
"Ma indoiesc ca membri comitetului de politica monetara al Bancii Angliei au terminat cu rata dobanzii",  a declarat Michael Saunders de la Citigroup. El preconizeaza o noua crestere de 0,25 puncte procentuale pentru luna august.
Banca Centrala Europeana, la randul ei, este reticenta la a diminua rata dobanzii sub 2%, ceea ce nu inseamna ca BCE este responsabila pentru cresterea economica lenta a celor 12 tari din zona euro, a declarat Tommaso Padoa-Schioppa, membru in consiliul BCE.
Previziunile pentru urmatoarele 12 luni indica un reviriment economic in Europa si un ritm accelerat de dezvoltare in SUA, China si cea mai mare parte a Asiei.