Business Internaţional

Război între giganţi: Europa pune sub lupă optimizarea fiscală folosită de multinaţionalele americane

Război între giganţi: Europa pune sub lupă...

Autor: CătăIina Apostoiu

16.03.2016, 22:30 1181

Legislatorii europeni au chestio­nat recent mai multe multina­ţio­nale, printre care Google, Apple şi McDo­nald’s cu privire la structura taxelor pe care acestea le plătesc în Eu­ropa, spo­rind presiunile politice asupra acestor firme în condiţiile în care guvernele europene încearcă să majoreze venituri fiscale extrase din sectorul corporativ, scrie Wall Street Journal.

În decursul unei şedinţe pe alocuri tensionate, legislatorii au acuzat companiile că se folosesc de structuri complexe pentru a transfera miliarde de dolari din profituri în afara Europei fără a plăti taxele cuvenite.

Reprezentanţii companiilor au replicat că structurile folosite sunt conforme cu legislaţia actuală şi că depinde de legislatori să schimbe legile. „Folosim stimulente fiscale, structuri fiscale care sunt bine cunoscute, acce­sibile la scară largă şi utilizate de majoritatea multinaţionalelor“, a de­clarat Adam Cohen de la Google.

Disputa survine în condiţiile în care gu­vernele, în special în Europa, în­cearcă să modifice tratatele fiscale in-ter­naţionale şi legislaţiile locale pentru a obliga multinaţionalele să plătească mai mult în contul impozitului pe profit în ţările unde au clienţi. Directorii multinaţionalelor susţin că plătesc în întregime taxele pe care trebuie să le plătească în ţările UE. Apple şi Google consideră holdingurile offshore pe care le au drept mecanisme de amânare a taxelor în SUA mai de­grabă decât de evitare a impozitelor în Europa. Cathy Kearney, vicepreşedinte pe operaţiuni eu­ropene la Apple, a de­clarat că Apple in­vesteşte masiv în Eu­ropa. Totuşi, ea a refuzat să pre­cizeze cât impozit pe profit plăteşte compania în UE.

Şi McDonald’s este anchetat cu privire la impozite, o anchetă fiind lansată în decembrie pentru a se determina dacă firma nu a evitat plata impozitelor în Luxemburg sau SUA.

Producătorul de mobilă suedez IKEA se află de asemenea în atenţia Parla­mentului European din acelaşi mo­tiv, al structurii taxelor, însă auto­rităţile antitrust din UE nu au lansat încă o anchetă oficială.