Business Internaţional

Razboiul a redus economia Irakului cu 40%

01.11.2006, 12:55 22

Care a fost costul economic al razboiului pentru Irak? Numeroase studii au analizat costul razboiului pentru America, dar putine s-au orientat spre cealalta parte.
Pierderea de vieti omenesti a fost intotdeauna evidenta. Recent, Natiunile Unite au estimat ca, in medie, 100 de irakieni mureau in fiecare zi din cauza razboiului. Alti observatori, cum este The Lancet, un jurnal medical britanic, au estimat decesele la o cifra de cinci ori mai mare, ajungand pana la o pierdere de 2% din populatia irakiana de la invazia din martie 2003, scrie International Herald Tribune.
Costul economic este mai putin vizibil. Informatiile publicate pe aceasta tema sunt foarte limitate, desi un economist, Colin Rowat, a facut cateva calcule preliminare. Rowat, care este specialist in economia irakiana la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, s-a bazat in mare parte pe datele furnizate de Fondul Monetar International (FMI) pentru a estima efectul general al razboiului asupra economiei Irakului. Calculele sale sunt inca in lucru, dar ceea ce a descoperit pana acum este cutremurator: razboiul a redus venitul national al Irakului cu 40%.
Rowat a impartit perioada de sase ani din 2000 pana in 2005 in trei. In prima etapa, din 2000 pana in 2001, incepuse sa se renunte la sanctiunile comerciale impuse de ONU; Consiliul de Securitate a ridicat restrictiile asupra vanzarilor irakiene de petrol, iar guvenul devenise expert in evitarea celorlalte restrictii. Cea de-a doua perioada, din 2002 pana in 2003, acopera perioada razboiului si invazia. Ultima perioada, 2004-2005, acopera anii de dupa invazie, cand sanctiunile au fost ridicate.
Rowat a facut diferite tipuri de calcule. Mai intai, a estimat modificarea dimensiunii economiei Irakului. Apoi a luat in considerare ajutoarele externe din 2005, cele mai multe din partea Statelor Unite, pentru ca ajutorul strain este vazut ca fiind temporar, iar efectele se vor estompa. Excluderea lui este necesara pentru a afla adevarata performanta economica a Irakului.
In final a incercat sa estimeze performantele economice ale tarii in cazul in care razboiul nu ar fi avut loc. Acest ultim estimat, se bazeaza pe o multime de alte supozitii dupa cum spune Rowat. El a presupus, de exemplu, ca in absenta razboiului, economia irakiana ar fi fost condusa de pretul petrolului. In realitate, pretul petrolului este crucial pentru Irak, reprezentand aproape 60% din totalul economiei, conform Bancii Mondiale. Rowat a presupus, de asemenea, ca economia avea sa creasca intre 2002 si 2005 asa cum s-a intamplat din 2000 in 2001, cu un procent egal cu 71% din rata de crestere a pretului petrolului.
Desigur, o parte din cresterea pretului la petrol din ultimii ani se datoreaza razboiului din Irak, fapt pe care Rowat l-a sesizat, dar nu l-a inclus ca factor.
Analizand economia reala a Irakului, Rowat a calculat ca ar fi putut sa creasca in medie cu 3,1% pe an, dupa deducerea inflatiei, din 2000 pana in 2005. Dupa ce a scazut ajutoarele financiare externe, a ajuns la concluzia ca de fapt s-a contractat cu 0,2% pe an in aceeasi perioada.
In final, bazandu-se pe cresterea brusca a pretului petrolului, a estimat ca in lipsa razboiului si cu o productie de petrol stabila, Irakul ar fi avut o crestere de 12% pe an dupa deducerea inflatiei. Rata ar fi transformat Irakul intr-una dintre economiiile lumii cu cea mai rapida crestere, cu atat mai mult cu cat era in expansiune de la o baza foarte mica.
Cat de realista este aceasta estimare? Este greu de apreciat deoarece atat de multe depind de pretul petrolului. Totusi, previziunile FMI spun ca economia irakiana va creste cu mai mult de 10% anual in urmatorii cinci ani.
Care au fost costurile economice ale razboiului pentru Irak, dupa calculele lui Rowat? Daca nu ar fi existat razboiul, economia Irakului ar fi crescut la 61 de miliarde de dolari in 2005, comparativ cu cele 37 de miliarde estimate de el. Asta inseamna o scadere de 40% in produsul intern brut pe cap de locuitor, o pierdere medie de 900 de dolari pentru fiecare irakian in 2005.
Estimarile pentru costul total al razboiului pentru americani ajung in jurul a o mie de miliarde pe o perioada de zece ani, aproximativ 1% din venitul national pe aceeasi perioada.
In ceea ce priveste Irakul, nu exista nicio indoiala ca violenta continua si tulburarile lovesc in economie. FMI a declarat in august ca Irakul nu a atins inca nivelul productiei de petrol dinainte de razboi din cauza violentelor care impiedica investitiile atat de necesare si din cauza problemelor de infrastructura. Desi calculele lui Rowat reprezinta eforturile unui singur economist de a se lupta cu date limitate, munca lui i-ar putea inspira si pe altii. Calcularea costurilor economice ale razboiului pentru Irak, desigur, nu aduce un raspuns la intrebarea daca razboiul a meritat pe termen lung. Dar da cateva indicii.