Business Internaţional

Record negativ pentru Marea Britanie: Inflaţia a ajuns la 9,4%, cea mai mare rată din ultimii 40 de ani

Record negativ pentru Marea Britanie: Inflaţia a ajuns...

Autor: Mediafax

20.07.2022, 18:49 63

Creşterea preţurilor la benzină şi la alimente a dus luna trecută inflaţia britanică la cea mai mare rată din ultimii 40 de ani, potrivit cifrelor oficiale care au sporit şansele unei creşteri de jumătate de punct procentual a ratei dobânzii Băncii Angliei luna viitoare, scrie Reuters.

Oficiul Naţional de Statistică a declarat că inflaţia a crescut în iunie la 9,4%, cel mai ridicat nivel din februarie 1982, faţă de 9,1% în mai şi peste consensul de 9,3% obţinut într-un sondaj Reuters realizat în rândul economiştilor.

Cea mai recentă creştere înseamnă că Marea Britanie a avut cea mai mare rată a inflaţiei înregistrată în oricare dintre economiile avansate ale Grupului celor şapte din 1985 încoace, deşi multe ţări mai mici din Uniunea Europeană înregistrează în prezent o creştere şi mai rapidă a preţurilor.

Datele de miercuri au întărit pariurile că BoE va opta pentru o majorare a ratei de 50 de puncte de bază luna viitoare, care ar fi cea mai mare din 1995 încoace. Banca Centrală Europeană ia în considerare o astfel de măsură în această săptămână, au declarat marţi surse pentru Reuters.

BoE a majorat ratele de cinci ori din decembrie, în încercarea de a opri creşterea inflaţiei, şi este aşteptată să le majoreze din nou pe 4 august.

Investitorii văd acum o şansă de aproape 100% ca BoE să majoreze rata dobânzii bancare la 1,75% de la 1,25% luna viitoare.

ONS a indicat o creştere de 42% de la an la an a preţurilor la benzină şi o creştere de aproape 10% a preţurilor la alimente ca fiind principalele cauze ale inflaţiei de luna trecută, o lovitură dură pentru familiile cu venituri mici.

Grupul de reflecţie Resolution Foundation a declarat că inflaţia pentru acest grup a trecut deja la două cifre.