Business Internaţional

Reforma din zona euro, la finalul saptamanii

31.08.2004, 00:00 16



Planurile de reforma a Pactului de Stabilitate si Crestere, setul de reglementari ce sustin moneda euro, urmeaza a fi dezvaluite de Comisia Europeaza in cursul zilei de vineri, informeaza EU Observer.



Este de asteptat ca decizia autoritatilor europene sa consemneze modificari in sensul cresterii permisivitatii reglementarilor, care au stat la baza unor dispute intre statele membre in cursul ultimelor saptamani, dar si intre Brussels si unele state membere (Germania si Franta reprezinta exemplul cel mai sonor).



Conform Financial Times, doua schimbari semnificative urmeaza sa fie adoptate.



Prima dintre ele urmeaza sa se refere la circumstantele in care un deficit in exces poate fi acceptat. In acest moment, un stat membru al Uniunii europene poate depasi pragul de 3% impus pentru deficitul sau, doar daca se afla in pragul unei recesiuni economice severe.



Cea de-a doua masura se pare ca se va referi la prelungirea termenelor acordate statelor membre pentru a-si reduce deficitele bugetare. In prezent, o tara membra aflata in aceasta situatie are 4 luni la dispozitie pentru a prezenta un plan de redresare si alte 12 luni pentru a-l implementa.
andrei.frunza@zf.ro