Business Internaţional

Reforma fiscala intampina probleme in Polonia

13.07.2004, 00:00 21



Presedintele bancii centrale poloneze a declarat ca politicienii polonezi au responsabilitatea reformarii finantelor publice, beneficiind de o fereastra de oportunitate deschisa de imbunatatirea substantiala din ultimul timp a economiei, relateaza Financial Times.



"Singura, cresterea economica nu va rezolva problemele de structura a finantelor publice din Polonia", a afirmat Lsezek Balcerowicz, arhitectul reformelor economice poloneze din 1989.



Economia a inregistrat pe primul trimestru o rata de crestere anuala de 6,9%, conform Financial Times.



Marek Belka, noul prim ministru al Poloniei, nu pare a fi dedicat in totalitate planului de reforme fiscale sustinut de Jerzy Hausner, ministrul economiei. Planul urmareste ajustarea bugetului cu 11,1 miliarde de euro pana in 2007.



Belka nu l-a mentionat pe Hausner in discursul prezentarii programului de guvernare. A renuntat de asemenea la masurile de ridicare a varstei de pensionare pentru femei si de verificare stricta a sistemului de compensatii in caz de incapacitate de munca.



"Probabilitatea unor reforme economice accelerate intreprinse sub acest guvern este foarte scazuta", a afirmat Ryszard Petru, economist principal la BPH Bank.



Belka (de la partidul Alianta Stangii Democratice - SLD) este presat de aliatii politici, sceptici cu privire la programul de reforme fiscale.



"Vointa de a consolida bugetul este mica", a afirmat Janusz Jankowiak, economist principal la BRE Bank. "Belka a pus accent pe majorarea incasarilor si nu pe reducerea cheltuielilor."



Cresterea economica rapida determina urcarea veniturilor. Se asteapta ca deficitul sa scada de la cca. 10 miliarde de euro in 2004 la cca. 8,6 miliarde de euro in 2005. Dar acesti bani in plus ingreuneaza puterea de convingere a guvernului de a intreprinde reforme dureroase.



Belka a declarat recent ca va mentine "miezul" programului propus de Hausner dar a adaugat ca ar trebui sa se imbunatateasca mai intai situatia celor saraci.



Presiunea unor reforme vine si din directia Bruxelles, unde oficialii UE au avertizat Polonia sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB pana in 2007 si sa prezinte pana in luna noiembrie un proiect de buget cu un deficit de 4,2% din PIB. Se asteapta ca deficitul pentru 2004 sa fie de 5,7%.