Business Internaţional

Revoltă împotriva Germaniei. „Grexitul ar fi o catastrofă pentru toată Europa“

În faţa fotografilor totul este numai un zâmbet. În spatele uşilor liderii Europei au ajuns să se încaiere: Franţa şi Italia s-au ridicat împotriva Germaniei.

În faţa fotografilor totul este numai un zâmbet. În spatele uşilor liderii Europei au ajuns să se încaiere: Franţa şi Italia s-au ridicat împotriva Germaniei.

Autor: Bogdan Cojocaru

13.07.2015, 00:08 2818

Criza grecească dezlănţuie atacuri po­li­tice fără precedent nu doar asupra Greciei, ci şi asupra Germaniei, cea mai mare eco­nomie europeană şi forţa care până acum şi-a impus doc­trina economică pe continent.

În timp ce problemele fără sfârşit ale Greciei expun cât de divizată este Europa, băn­cile greceşti din Grecia au ajuns în moarte cli­nică şi se vorbeşte deja de planuri de re­structurare care ar cuprinde vânzarea sub­si­diarelor din Europa de Est, Turcia şi Cipru şi, în scenariul extrem, forţartea acţio­na­rilor şi chiar a deponenţilor să suporte pierderi. Băncile pierd depozite de 100 de milioane de euro pe zi cu toate că de două săptămâni retragerile sunt re­stric­ţionate. Oficialii de la Atena au declarat că re­stricţiile de capital vor fi menţinute cel puţin două luni.

În Cipru au fost menţinute doi ani. Bănci gre­ceşti au pierdut din depozite peste 34 de mi­liarde de euro din decembrie şi ar putea avea nevoie de recapitalizări de 25 de miliarde de euro. În con­tex­tul negocierilor unui nou bailout pentru Grecia, Jean Asselborn, ministrul de externe al Luxem­burgului, a întărit frontul antigerman.

„Grexitul trebuie împiedicat. Ar fi fatal pentru repu­taţia Ger­maniei în Uniunea Euro­peană şi în întreaga lume. Res­pon­sabi­li­tatea Germaniei este mare. Nu tre­buie să in­vo­căm fantomele trecutului“, a afirmat po­liticianul pentru publicaţia Sueddeutsche Zeitung. El a avertizat că dacă Germania va forţa Grecia să iasă din zona euro, va declanşa un con­flict profund cu Franţa. „Aceasta ar fi o catastrofă pentru Eu­ropa.“

Premierul italian Matteo Renzi, cândva un auto­­declarat lider al revoltei antiausteritate în Eu­ropa, a declarat pentru publicaţia italiană Il Me­ssag­gero că „Italia nu vrea ca Grecia să iasă din zona euro, iar eu îi zic Germaniei: opreşte-te aici. Să umi­leşti un partener european când Grecia a renunţat la mai tot ce a avut este de neconceput“. Decla­raţi­ile vin după ce Renzi a promis că va cere Germaniei să înceteze să mai umilească Grecia. Italia este una din economiile zonei euro consi­de­ra­te cele mai vulnerabile la crize economice şi financiare.