Business Internaţional

Ruptură în idila franco-germană? Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron: Germania a beneficiat de slăbiciunile zonei Euro

Ruptură în idila franco-germană? Preşedintele...

Autor: Marian Avram

13.07.2017, 05:42 163

Într-un interviu acordat publicaţiei Ouest France, preşedintele francez, un susţinător al proiectului european, a afirmat că Germania a beneficiat de disfuncţionalitatea zonei Euro.

Macron a cerut recent ca zona Euro să aibă un singur ministru de finanţe şi un buget comun. Această propunere a fost privită cu scepticism de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, existând suspiciunea că germanii ar urma să plătească datoriile zonei Euro. Însă preşedintele francez a afirmat că nu doreşte ca datoriile naţionale să se transforme în datoriile tuturor statelor din zona Euro.

”Nu am reproşat Germaniei că este prea competitivă”, a declarat Macron în interviul ce va fi publicat joi. ”Dar o parte a competitivităţii germane se datorează disfuncţionalităţilor zonei Euro şi slăbiciunilor celorlalte economii”, a adăugat Macron.

”Germania are o economie puternică, dar are deficienţe demografice şi dezechilibre economice în comerţul cu vecinii eu. Ea are responsabilitatea de a da zonei Euro viitorul pe care îl merită”, a continuat preşedintele francez.

Emmanuel Macron este de părere că Germania, care are un surplus bugetar, trebuie să fie parte a resuscitării investiţiilor publice şi private din Europa.

Întrebat dacă Europa se poate baza pe preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, Macron a susţinut că UE are nevoie de SUA. Preşedintele Franţei a adăugat că vrea să îl determine pe Trump, care va sosi joi în Franţa, să îşi schimbe atitudinea în ceea ce priveşte schimbările climatice.