Business Internaţional

Rusia si-a crescut rezervele cu 9,6 mld. dolari intr-o saptamana

08.02.2005, 00:00 11



Rezerva valutara si de aur a bancii centrale a Rusiei a inregistrat la sfarsitul lunii ianuarie un salt saptamanal record, de 9,6 miliarde dolari (7,4 miliarde euro), infomeaza The Moscow Times. Cresterea ar putea fi corelata, apreciaza analistii, cu primirea de catre gigantul petrolier Rosneft, detinut de stat, a unui imprumut de 6 miliarde dolari (4,6 miliarde euro), acordat de banci chineze.



In cuferele bancii centrale a Rusiei se gaseste in prezent suma record de 128,3 miliarde dolari (98,9 miliarde euro), rezervele depasind nivelul datoriei externe.



"Aceasta este o suma foarte ridicata si cu siguranta mult peste asteptarile oricui din piata", a comentat Philip Poole, economist pe segmentul de piete emergente la HSBC Group, Londra. "Implicatiile sunt foarte importante pentru investitorii care cauta protectie impotriva socurilor", a continuat Poole.



Majorarea rezervelor a fost anuntata la putin timp dupa ce Standard&Poor's a devenit ultima dintre cele trei mari agentii globale de rating care au trecut datoria Rusiei la categoria de risc investitional. Agentia si-a motivat decizia prin pozitia puternica de cont curent si disciplina fiscala promovata de statul rus.



Cresterea inregistrata de nivelul rezervelor la sfarsitul lunii ianuarie a urmat insa, aproape imediat, celei mai ample scaderi in doua saptamani, de dupa criza din 1998.



Fluctuatiile rezervei au dat nastere speculatiilor potrivit carora acestea ar putea fi legate de achizitia de catre Rosneft, pentru 9,3 miliarde dolari (7,17 miliarde euro), a principalei unitati de productie a Iukos, si a primirii ulterioare, tot de catre Rosneft, a unui imprumut in valoare de 6 miliarde dolari (4,6 miliarde euro) din China.



Atragerea creditului chinez ar explica "doua treimi din cresterea rezervelor, cealalta treime fiind probabil corelata cu operatiunile bancii centrale pe piata valutara, pentru a preveni supra-aprecierea rublei", a comentat un economist moscovit, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.



Oficialii rusi au negat orice legatura intre imprumutul acordat de bancile chineze, care ar reprezenta o plata in avans pentru furnizarea ulterioara de petrol, si cumpararea de catre Rosneft a Iugansk, in luna decembrie a anului trecut.
ioana.leaua@zf.ro