Business Internaţional

Rusia, un colos care ţine cu dinţii de preţul petrolului

Rusia, un colos care ţine cu dinţii de preţul petrolului

Autor: Ioana Nita

28.08.2012, 00:05 798

Petrolul şi gazele naturale au fost cei doi piloni pe care s-a dezvoltat economia rusă postsovietică şi pe care acum creşte "Era Putin". Sub conducerea lui Putin, Rusia se luptă umăr la umăr cu Arabia Saudită, un stat mai bogat, pentru statutul de cel mai mare producător de petrol din lume, iar progresul în această cursă este vital, deoarece veniturile din petrol şi gaze naturale au un aport de 50% la veniturile totale ale bugetului rus.

Veniturile din petrol şi gaze naturale au reprezentat anul trecut jumătate din totalul veniturilor de 350 mld. dolari de la bugetul de stat al Rusiei, scrie Bloomberg.

După căderea URSS, veniturile din petrol şi gaze naturale au stimulat economia rusă - pe măsură ce preţurile petrolului şi gazelor creşteau, avansa şi eco­nomia rusă. Astfel, ţara a reuşit să depăşească colapsul care a urmat după destrămarea Uniunii Sovietice şi a transformat oraşe ca Moscova şi St. Petersburg în metropole moderne, ceea ce i-a permis lui Putin să atragă voturile populaţiei oferind programe ample de cheltuieli publice, notează policymic.com.

Resursele epuizate

Viitorul este însă sumbru pentru industria petrolului şi a gazelor naturale din Rusia. Multe dintre zăcămintele existente au ajuns la maturitate, ceea ce înseamnă că nivelul producţiei scade. Investiţiile pentru găsirea unor noi zăcăminte de petrol şi gaze naturale sunt reduse, iar aceste resursele noi se află în locaţii greu accesibile: în nordul Siberiei, insula Sahalin din sud-estul ţării şi în Oceanul Arctic. În plus, la accesul dificil al acestor zăcăminte se adaugă şi costurile ridicate de producţie şi transport.

Între timp, guvernul de la Moscova a devenit atât de dependent de veniturile din petrol încât dacă vinde petrol extras din regiunea munţilor Urali la un preţ mai mic de 117 dolari pe baril, încep să apară probleme la bugetul de stat. Pe 27 august petrolul Brent, de referinţă pentru piaţa londoneză, era tranzacţionat cu 112,09 dolari pe baril. Soluţia lui Putin pentru declinul producţiei petroliere a fost să permită companiei energetice de stat Rosneft să intre într-un parteneriat cu ExxonMobile, pentru ca gigantul american să vină cu tehnologia de care ruşii au nevoie pentru a extrage mai mult petrol din Bajenov, câmp din vestul Siberiei. Însă pentru funcţionarea acestui parteneriat guvernul rus va trebui să reducă taxele pe producţia de petrol.

În ultimul deceniu monopolul rus asupra conductelor de gaze care alimentează Europa i-a adus ţării nu doar venituri substanţiale, ci şi influenţă politică asupra Uniunii Europene. A pune embargou pe alimentarea cu gaze naturale în mijlocul iernii poate fi o tactică eficientă de negociere.

Însă resursele de gaze naturale au crescut la nivel mondial, de la noi zăcăminte descoperite în Africa, proiecte din Golful Persic şi până la abundenţa gazelor de şist extrase în SUA. Mai puţine venituri din petrol şi gaze naturale înseamnă mai puţine resurse financiare pentru guvernul Rusiei, ceea ce duce la împuţinarea banilor cheltuiţi pentru populaţie.

Nevoia de reformă

Potrivit lui Jim O'Neill, preşedintele Goldman Sachs Asset Management, Rusia ar putea beneficia de pe urma reducerii preţului petrolului, notează RT. "Este cert că Rusia nu trebuie să mai fie dependentă de drogul creşterii preţului petrolului", a spus O'Neill. El a menţionat că veniturile din petrol ar trebui să reprezinte doar un sfert din veniturile totale ale bugetului de stat.

Preşedintele ţării, Vladimir Putin, a declarat că nu este de ajuns să se bazeze pe un preţ al petrolului de 115 do­lari pe baril pentru a nu avea un deficit bugetar. "Trebuie să ne diversificăm economia şi să nu mai depindem în totalitate de veniturile din vânzarea petrolului şi să utilizăm din nou capitalul privat ca sursă pentru creşterea economică", a precizat Putin.

Liza Ermolenko, analist la Capital Economics, citată de International Business Times, a menţionat că reducerea preţului petrolului ar putea fi o veste bună din perspectiva Rusiei pentru o creştere economică pe termen mediu şi lung. O scădere a preţului petrolului ar putea stimula avansul economic pe termen lung, chiar dacă instabilitatea care s-ar crea ar fi în detrimentul monedei naţionale şi a pieţei de capital a Rusiei pe termen scurt.

Conform unui raport al Capital Economics, este greu de estimat cu certitudine cât timp şi cât de mult va trebui să scadă preţul petrolului pentru a declanşa o reformă. Atât timp cât preţul petrolului rămâne ridicat, este puţin probabil ca să intervină o schimbare în politică în timpul celui de-al treilea mandat al lui Putin.