Business Internaţional

Rusii constuiesc o conducta de petrol de 4.130 km

04.01.2005, 00:00 15



Guvernul rus a aprobat constructia unei conducte petroliere pana la tarmul Oceanului Pacific, destinata exporturilor de petrol catre Japonia, informeaza BBC News.



Guvernul a precizat ca proiectul urmeaza a-i fi incredintat companiei Transneft, aflata in proprietatea statului rus. Conducta va avea o capacitate de transport de 1,6 mil. barili pe zi.



Lungimea totala a conductei va fi de 4.130 km. Aceasta se va intinde din Taishet, Siberia de Est, pana la Pervoznaya, in regiunea Primorsk, aflata la tarmul Pacificului.



Deocamdata nu se cunoaste cu certitudine costul final al proiectului, dar se estimeaza ca acesta va fi undeva in jurul a 10 mld. dolari (7,33 mld. euro).



Pana in luna mai a anului 2005, Transneft trebuie sa prezinte guvernului programul detaliat al desfasurarii lucrarilor.



Decizia de constructie a acestei conducte implica renuntarea la un alt proiect, o conducta pana in China.



Nu cu mult timp in urma, compania Iukos a insistat mult pentru acest proiect. De atunci Iukos a fost supusa presiunilor guvernului rus, iar principala sa unitate de productie, Iuganskneftegas, a fost vanduta companiei de stat Rosneft.



Rosneft a preluat controlul asupra Iugansk platind statului 9,4 mld. dolari (6,9 mld. euro).



Managerii de la Rosneft au tinut vineri o sedinta extraordinara la sediul central din Siberia al Iuganskneftegas, in urma careia compania a implantat o persoana din interior in functia de conducere a unitatii de productie, potrivit Financial Times.



Reprezentantii Rosneft au afirmat ca intreaga suma pentru preluarea Iugansk a fost transferata, insa au refuzat sa specifice cum au reusit sa faca rost de o suma asa de mare de bani intr-o perioada de timp atat de scurta.



Pentru a pune capat speculatiilor in legatura cu viitorul unitatii care produce un milion de barili de petrol pe zi, Viktor Hristenko, ministrul industriei si energiei, a dezvaluit ca gigantul petrolier CNPC din China ar putea cumpara 20% din actiuni, scrie The Moscow Times.



Comentariile lui Hristenko au venit dupa ce un consilier al presedintelui Vladimir Putin a spus ca Iugansk nu va fi inclusa in planul de fuziune dintre Rosneft si Gazprom.



"Activele Iuganskneftegas vor fi transferate unei companii distincte, detinuta in proportie de 100% de stat", a afirmat Hristenko. "Pana la 20% din actiuni ar putea fi achizitionate de catre Chinese National Petroleum Corp. Aceasta este o optiune mentionata in documentele semnate anterior cu CNPC", a precizat el.



Implicarea Chinei, insetata dupa petrolul rusesc pentru a-si alimenta economia aflata in expansiune, "ar putea ajuta Rusia sa isi legitimizeze in ochii comunitatii internationale actiunile prin care a fost renationalizata Iugansk", considera Steven Dashevsky, analist la firma de brokeraj Aton.