Business Internaţional

Sapte banci de investitii fondeaza un nou sistem de tranzactionare de actiuni europene

16.11.2006, 17:29 51

Cele mai mari banci de investitii din lume intentioneaza sa creeze un nou sistem paneuropean pentru tranzactionarea de actiuni care sa rivalizeze cu principalele burse din Europa.
Bancile doresc sa creeze sistemul respectiv "in cateva luni", inainte de intrarea in vigoare, in luna noiembrie a anului viitor, a unei noi directive a Uniunii Europene cu privire la tranzactionarea produselor financiare, scrie BBC News.
Bancile respective considera ca platesc sume prea mari bursei londoneze (London Stock Exchange-LSE) si altor burse europene pentru operatiuni de tranzactionare de actiuni.
"Costurile legate de tranzactionare in Statele Unite sunt cu 80% mai scazute decat in Europa", a declarat un bancher.
Noul sistem va fi detinut de catre bancile americane Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs si Merrill Lynch, de catre bancile elvetiene UBS si Credit Suisse si de catre banca germana Deutsche Bank.
Bancile de investitii care vor lansa noul sistem s-au reunit in secret timp de mai multe luni pentru a proiecta noua piata, intotdeauna sub supravegherea unei importante firme de avocatura londoneze.
"Au fost intotdeauna avocati prezenti, astfel ca nimeni nu ne poate acuza de conspiratie", a declarat un bancher.
Conform bancilor de investitii implicate in proiect, competitia creata de noul sistem va duce la o scadere a costurilor si va influenta in mod pozitiv preturile la achizitia si vanzarea de actiuni.
Astfel, vor avea de castigat milioane de oameni care au economii in fonduri de pensii sau scheme de investitii din moment ce vor scadea costurile de tranzactionare a fondurilor respective.
Noul sistem va atrage in mod sigur un vast volum de capital, pentru ca cele sapte banci estimeaza ca genereaza 50% din volumul total al tranzactiilor in care sunt implicate actiunile principalelor companii europene.
Valoarea unor astfel de tranzactii va atinge mai multe sute de miliarde de euro in fiecare an.
Initiativa celor sapte banci ar putea fi o amenintare in special pentru LSE, care incearca sa se apere in fata unei asteptate incercari de preluare de catre bursa americana NASDAQ. Operatorul american detine un pachet de 25 de procente in cadrul bursei londoneze si si-a exprimat clar dorinta de a achizitiona LSE. Capacitatea LSE de
a-si pastra independenta ar fi amenintata daca s-ar considera ca pozitia sa este slabita de hotararea bancilor de investitii de a rivaliza cu ea.
Bancile sunt in special motivate de intrarea in vigoare a unei noi directive a UE care incurajeaza crearea de rivali pentru bursele nationale, care detin o pozitie de monopol. In acelasi timp, bancile considera ca platesc prea mult bursei londoneze pentru tranzactii.
Bursa londoneza a asistat la o crestere a activitatii in ultimii doi ani, iar bancile de investitii considera ca aceasta nu si-a redus suficient taxele in urma acestor rezultate pozitive.
Noul sistem de tranzactionare va reprezenta o amenintare de ordin competitiv pentru bursa londoneza, pentru bursa germana, Deutsche Boerse, si pentru Euronext, piata de actiuni franco-olandeza.
Au mai fost incercari in trecut de creare a noi sisteme de tranzactionare si noi burse, insa toate au esuat.
Cele sapte banci de investitii cred insa ca incercarea lor va avea succes, in parte pentru ca presiunile in sensul reducerii comisioanelor s-au intensificat in urma cresterii explozive a activitatii de tranzactionare de actiuni de catre fondurile de hedging.
In prezent, cele sapte banci refuza sa ofere o valoare exacta a costurilor implicate de crearea noului sistem, iar unii ar putea considera planurile acestora drept o modalitate extrema de a obliga bursele europene sa-si scada comisioanele.

Noul sistem paneuropean de tranzactionare de actiuni
Va fi lansat de cele mai mari banci de investitii din lume
Va rivaliza cu cele mai importante burse europene
Va fi pus la punct in cateva luni, inainte de intrarea in vigoare a unei noi directive a UE cu privire la tranzactionarea produselor financiare
Va fi detinut de bancile americane Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs si Merrill Lynch, bancile elvetiene UBS si Credit Suisse si banca germana Deutsche Bank
Este asteptat sa determine o reducere a comisioanelor de tranzactionare, cele sapte banci care-l vor lansa considerand ca nivelul comisioanelor este in prezent prea mare in Europa