Business Internaţional

Sarkozy cere plafonarea TVA aplicata carburantilor la nivelul Uniunii Europene

29.05.2008, 13:23 11

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a sugerat plafonarea TVA aplicata carburantilor la nivelul UE, pentru a atenua efectul pretului ridicat al petrolului, dar Comisia Europeana a apreciat ca masura ar fi "un semnal negativ" dat statelor producatoare de titei, transmite AFP.
"Comisia a avertizat si in alte ocazii in care a fost discutata problema pretul petrolului ca modificarea fiscalitatii in cazul carburantilor, pentru a combate efectul negativ al pretului petrolului, ar fi un semnal foarte prost pentru producatorii de titei", a declarat purtatorul de cuvant al CE in domeniul energiei, Ferran Tarradellas.
O astfel de masura ar arata producatorilor ca pot majora oricat pretul petrolului, intrucat, in final, vor fi ajustate taxele din tarile consumatoare, a mai spus Tarradellas. Presedintele francez a propus plafonarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) in cazul preturilor carburantilor, pentru a limita efectul negativ al cotatiei record a petrolului.
"Daca pretul petrolului va continua sa creasca, vom permite TVA sa avanseze proportional? Propunerea mea este sa stabilizam taxa", a spus Sarkozy.
O astfel de masura ar trebui aprobata de toate cele 27 de state membre si nu poate fi introdusa unilateral. Purtatorul de cuvant al CE in domeniul fiscalitatii, Maria Assimakopoulou, a afirmat ca "problema taxelor revine frecvent in discutie, dar se pune intrebarea daca reducerea acestora este cea mai buna solutie".
Assimakopoulou a subliniat si ca cea mai mare parte a taxelor aplicate carburantilor este formata din accize, nu din TVA.