Business Internaţional

Scaderea dolarului va continua si la anul

30.12.2004, 00:00 13



Pe pietele internationale, deprecierea dolarului in raport cu euro a ajuns la niveluri record, alimentata de speculatiile conform carora atat oficialii americani cat si cei europeni nu vor interveni pentru stoparea procesului care intra acum in al treilea an consecutiv, scrie Bloomberg.



In ultimele doua saptamani, moneda americana a pierdut aproape 3 centi in raport cu euro, deprecierea anunala fiind de 7,6%.



"Nu exista nici un semn de ingrijorare din partea autoritatilor americane cu privire la dolar si astfel nici un semn de redresare a situatiei", a declarat Adam Cole, strateg monetar la RBC Capital Markets din Londra. "Cred ca euro va ajunge la 1,4 dolari, in primele luni ale anului viitor", a precizat acesta.



Callum Henderson, seful departamentului de strategii valutare al bancii Standard Chartered, filiala Singapore, se asteapta ca moneda americana sa ajunga la 1,4 dolari per euro si la 98 yeni per dolar, pana la sfarsitul lunii martie.



In raport cu yenul, dolarul s-a depreciat in acest an cu 3,7%. In aceasta perioada, a crescut insa la un maxim de 103 yeni, piata asteptandu-se ca Japonia sa vanda yeni in preajma noului an, asa cum a facut si in 2003. "Oamenii sunt atenti la miscarile autoritatilor japoneze in aceasta preioada", a spus Henderson.



Guvernul SUA nu este deranjat de o moneda mai slaba, aceasta situatie ajutand la diminuarea deficitului de cont curent si in consecinta nu va apela la Europa si Japonia pentru a stopa declinul dolarului, cred analistii.



Deficitul de cont curent al SUA a ajuns, in al treilea trimestru, la un nivel record de 164,7 miliarde de dolari. Acest lucru inseamna ca SUA trebuie sa atraga 1,8 miliarde de dolari in moneda straina, in fiecare zi, pentru a mentine dolarul la niveluri acceptabile.
dan.zavoianu@zf.ro